Neler oldu?

0
734

Dardanel işçileri ‘çalışma kampı’nda
Dardanel fabrikası 40’a yakın işçide COVID-19 testinin pozitif çıkması üzerine işçileri 14 gün süreyle fabrikada tutma kararı aldı. Evlerinde karantinada olan ve izinde olan işçiler de dahil olmak üzere fabrikanın tüm işçileri öğrenci yurtlarına yerleştirildi. İşçiler gündüzleri üretim için servislerle fabrikaya taşındı. Dr. Murat Özveri, “Adına ‘kapalı devre çalışma sistemi’ denilen uygulama, yasaya aykırı bir şekilde çalışma kampı kurmaktır” diyerek salgın hastalığın tespit edildiği koşullarda işçilerin işyerinde çalışmaya zorlanmasının can güvenliğini yok saymak anlamına geldiğini, fabrikalarda bulaşıcı hastalıklara yakalanmış kişilerin bulundurulması ve fabrikada tutulmasının yasak olduğunu vurguladı. (Evrensel)

Kürtçe anons talebine ret: Ortak dil değil
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaştırmada Kürtçe anons talebinde bulunan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay’a Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nu (ICAO) işaret ederek; Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dilinin Türkçe, uluslararası havacılık dilinin ise İngilizce olması nedeniyle uçuş bilgi, anons ve danışma hizmetlerinin, yönlendirmelerin Türkçe ve İngilizce yapıldığını kaydetti. (Yeni Yaşam Gazetesi)

Beyrut’ta patlama
Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde 4 Ağustos’ta meydana gelen şiddetli patlamada resmi verilere göre şimdiye kadar 200’den fazla kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi de yaralandı.
Patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzeten Beyrut Valisi Mervan Abbud, 300 bin kişinin evsiz kaldığını duyurdu. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı’ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti. (Bianet)

Küba Anayasası Türkçede
José Martí Küba Dostluk Derneği, Nisan 2019’da yayımlanan Küba Cumhuriyeti Anayasası metninin Türkçe çevirisini kolektif bir çalışmayla tamamladı. Küba halkının aylar süren tartışma, değerlendirme ve yorumlama süreçlerinin sonunda, Küba demokrasinin parlak bir örneği olarak hayata geçirilen 2019 Anayasası Türkçeye kazandırıldı. Çeviri, derneğin sitesinden “Comandante Fidel Castro’nun 94. doğum yıldönümü olan bugün, Türkiye’deki Küba dostlarının Fidel’e armağanı olarak yayımlıyoruz” duyurusuyla 13 Ağustos’ta paylaşıldı. Küba’nın bir önceki anayasası 1976 tarihliydi.
http://www.kubadostluk.org/kuba-anayasasi-turkcede/

Matkap dergisinin ilk sayısı çıktı
Bir süredir internet sitesi üzerinden yayın hayatını sürdüren Matkap Dergisi’nin ilk sayısı e-dergi olarak yayımlandı. Genel yayın yönetmenliğini Metin Yetkin’in, editörlüğünü Beyza Ertem’in üstlendiği derginin şiir bölümünü de Turgut Toygar yürütüyor. (Gazete Duvar)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz