Almanya hükümetine COVID-19 salgınıyla ilgili danışmanlık yapan, ilk SARS-CoV-2 test kitini geliştiren, Berlin Charite Hastanesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Christian Drosten, Deutsche Welle’nin sorularını yanıtladı.
-Korona pandemisiyle daha ne kadar yaşamak zorunda kalacağız?
-Küresel tahminler yapmak çok zor. Avrupa’da birbirinden farklı zor durumlar söz konusu. Kolay bir kış olmayacak. Gelecek yıl aşıya sahip olacağız. Halkın belirli kesimlerinin aşılanmasının önümüzdeki yılın sonuna kadar süreceğini tahmin ediyorum. Maskelerden bu kadar çabuk kurtulamayacağız. Çünkü aşılama başlasa bile, halkın çoğu hâlâ maske takmak zorunda kalacak.
-Hangi bölgeler sizi özellikle endişelendiriyor?
-Hindistan için şu anda çok endişeliyim. Hindistan büyük bir nüfus yoğunluğuna sahip. Virüs orada yayılıyor. Kontrolsüz diyemem ama neredeyse öyle. Sonra, tabii ki Güney Amerika ve Afrika. Ama aynı zamanda kuzey yarımküre de söz konusu. Kış geliyor ve aralarında Avrupa’nın da olduğu, virüs üzerinde çok az kontrol sağlayabilmiş bölgeler korona vakalarıyla sonbahara giriyor. Ve sağlık yapılanmaları ile sağlık hizmetlerine olan güvenin düşük olduğu yerler var. Avrupa‘da da olmak üzere, çok yakında daha sıkı önlemler alması gerektiğine inandığım ülkeler mevcut.
-Muhtemelen maskeyle uzun süre yaşamak zorunda kalacağımızı söylediniz. Bir daha ne zaman birbirimize sarılabileceğiz?
-Bu çok bölgesel bir soru. Gelecek yıl dünyanın bazı bölgelerinde halkın hâlâ kendi koruyor olmasına şaşırmam. Ancak bu, yaş yapılanmaları nedeniyle bu kadar ciddi bir salgın olarak görünmeyen bir salgın geçirdikleri anlamına gelecek. Örneğin Afrika’da durum böyle olabilir.
Doğru tahminler yapmak imkânsız, ancak gelecek yıl maske taktığımız bir yıl olacak. (Kısaltılmıştır)