Neuralink – İnsan beyninin yapay zekâ ile savaşı mı?

0
1949

Geçen ağustos ayında yüzyılın belki de en eksantrik girişimcisi diyebileceğimiz Elon Musk ilk defa kafasına bir çip yerleştirilmiş Gertrude adındaki denek bir domuzu basın toplantısıyla tüm dünyaya tanıttı. Musk’ın yeni şirketi Neuralink’in iki yıldır üzerinde çalıştığı bu çiple, 1024 adet saç kılından ince ve Gertrude’un beyin zarına monte edilmiş elektrotun sevimli domuzun çeşitli beyin fonksiyonlarını yüksek çözünürlükle gözlemlediğine ve kayıt ettiğine şahit olduk.
Bu aslında sıradan bir beyin dalgalarını ölçüm deneyi gibi görünse de, Elon Musk gibi günümüz teknolojisinin çok ötesinde fikirleri olan bir deha için bilim ve teknolojide yeni kapılar açacak, devrim niteliğinde bir gelişmeydi. Bir çip vasıtasıyla beyin dalgalarının insanın nörolojik olarak çalışamaz hale gelmiş birçok organının kontrol edilebileceği fikrinin ilk gösterisiydi bu deney. Örneğin protez kol ve bacaklara elektrotlar vasıtasıyla beyin sinyallerinin gönderilmesi ve robotik olarak kontrol edilebilmesi sanki bir bilim-kurgu filmi senaryosu gibi görünebilir ama Elon Musk’ın bugüne kadar Tesla ve SpaceX ile neler yaptığını düşünürsek, Neuralink ile de bir nevi yapay zekâ devrimi yapabileceğini yadsıyamayız.
Tabii birçok insanın aklına ilk gelen soru, böyle bir çip ile insan beyninin amacı dışında kontrol altına alınıp alınamayacağı ve bunun insanlığın geleceğine nasıl etki edeceği. Aslında işin ilgin tarafı, Elon Musk zaten yapay zekânın insanlığın geleceği için tehdit oluşturduğuna olan inancıyla biliniyor. İnsanın beyinsel potansiyelini en maksimum seviyeye getirmediği takdirde yapay zekâlı robotların bir gün insan aklının ötesine geçeceğini varsaymak pekte fantezi sayılmaz. Belki de gelecekte Terminator gibi filmlerde gördüğümüz insanüstü aklı ve gücü olan robotlar bizi bekliyor.
Elon Musk geçenlerde Neuralink’in şirket sloganı olarak ilginç bir tweet atmıştı. “If you can’t beat them, join them” yani “ Eğer onları yenemezsen, onlara katıl”. Musk, bir gün robotların biz insanları kontrol altına almasını istemiyorsak, en az onlar kadar beynimizi kullanmalıyız demek istiyor olsa gerek. Bu pek de yabana atılmaması gereken bir yaklaşım aslında. iPhone’a çip koyup Siri ses robotuna saçma sorular sormaktansa, o çipi kendi kafamıza koymak daha mı mantıklı acaba?

Önceki İçerikKızılot (Wuspl’ıj Hable)
Sonraki İçerikOubykh Mektupları Ekim 2020
Sırrı Oğuz
1966 yılında Sinop’ta doğdu. 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de Ohio State University’den uçak mühendisliği ve University of California’dan uzay mühendisliği mastırları aldı. 1994-2008 yılları arasında uçak ve uzay sistemlerinde kullanılan piroteknik malzemeler ve pilot fırlatma koltukları konusunda proje ve dizayn mühendisi olarak çalıştı. 2008’den beri NASA Johnson Uzay Merkezi’nde insanlı uzay aracı piroteknik sistemler yöneticisi olarak çalışmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz