Абазаа Рбжьы – Abazaların Sesi – Kasım 2020

0
830

Abhazya Cumhuriyeti’nin Suriye Büyükelçiliği törenle açıldı

Bagrat Khutaba

Abhazya Cumhuriyeti’nin Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki büyükelçiliğinin açılış töreni 6 Ekim’de Şam’da gerçekleşti.
Abhazya Cumhuriyeti’ni temsilen Alkhas Kvitsinia ve Abhazya Dışişleri Başkanı Daur Kove’nin de içinde bulunduğu heyet üyeleri 4 Ekim’de Suriye hükümetinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşme sonucunda diplomatik veya hizmet pasaportu sahipleri için vize şartının kaldırılmasına yönelik bir anlaşma imzalandı. Abhazya Cumhuriyeti’nin Suriye’deki büyükelçilik görevini Bagrat Khutaba yürütecek.

Suriye Arap Cumhuriyeti 29 Mayıs 2018’de Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımıştı.

 


Abhaz Milli Parkı
ve Uluslararası Okçuluk Turnuvası 

Resmi açılışının yakın zamanda planlandığı, özel çaba ve yatırım ile Abhazya’ya kazandırılacak olan olağanüstü bir tesis: Abhaz Milli Parkı – Apsnı. İlk adımı, 29 Eylül 2020’de düzenlenen Uluslararası Okçuluk Turnuvası’yla Gudauta’nın Mgudzırhuada bölgesinde inşaatı halen süren milli parkın spor sahasında gerçekleştirildi.

Turnuva, iki yıl önce kurulan ve geleneksel sporcuların, okçuların oluşturduğu gönüllü, küçük-orta yaş grubu dahil olmak üzere Afırhı Okçuluk Kulübü’nün katılımıyla yapıldı.
Kaybolmanın eşiğinde olan, aynı zamanda folklorik değerler içeren Abhaz okçuluğu, ok yapımı, üretimi ve uygulaması konusunda büyük ilerleme kaydederken bu milli park, demircilik, dokumacılık, tahta oymacılığı, kuyumculuk gibi özel sanat ve zanaat alanlarına da dokunacak atölyeler kurmakta. Büyük kütüphanesiyle, amfitiyatrosuyla, müzesiyle, değişik spor aktivitelerinin yapıldığı spor sahalarıyla, kapalı ve açık tiyatro salonuyla, büyük bir otobüs terminali gişeleriyle, diaspora köşesi ve müzik folkloruyla, daha pek çok köşenin hazırlanma aşamasında olduğu bu büyük milli park, Abhaz halkının önemli folklorik ve kültürel değerlerini yansıtmayı planlıyor.

Batal Djopua

Geleneksel Abhaz okçuluğunu hayata tekrar kazandıran önemli Abhaz sanatçı, Adigey Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Batal Djopua turnuvaya büyük katkılar sağlamıştır. Bu milli park pek çok geleneksel sporcunun, sanatçının buluşacağı turnuvalar, festivallerle gelecekte Abhazya’nın tanınması için de kültür ve sanat anlamında önemli bir merkez ve adres olacaktır. Tüm bunlar gerçekleşirken kuşaklara aktarılması konusunda da adımlar atılacaktır. Abhaz halkına ait tüm çalışmalar, arşivler halinde korunacaktır. Özellikle yaz ve kış turizminde turistik gezilerin yapılmasında bir tanıtım beldesi olmaya da hak kazanacaktır. Tüm bu uygulama alanları, atölyeleriyle bunları uygulamak isteyen kişilere de açık olacaktır. Yani Abhaz Milli Parkı tüm kuşaklara kapısını açacak, Kuzey Kafkasya’yı buraya taşıyacak önemli adımları bize sağlayacaktır.
Bu bağlamda, ilki gerçekleştirilen Okçuluk Turnuvası’nda Kuzey Kafkasya’dan katılımlar oldu ve Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nden Abhaz-Gürcü savaşı sırasında gazi olan Ahmet Kuşha birinciliği bu müsabakada kazandı. 30’un üzerinde sporcunun yer aldığı turnuvada çeşitli madalyalar ve kupalar verildi; ilerleyen zamanlarda kupa ve madalyaların yanı sıra Abhazya’yı tanıtan önemli hediyelerin sunulacağı da belirtildi.

Haber: Doç. Dr. Dıjın Çurey


‘Kenan Alpay’ı kınıyoruz’

Kamuoyunun dikkatine,
30 Eylül 2020 Çarşamba Gecesi Habertürk Ekranında, Güney Kafkasya’da yaşanan gelişmelerin tartışıldığı ‘Açık ve Net’ adlı programa konuk olan Yeni Akit Gazetesi yazarı Kenan Alpay’ın Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri için ‘karikatür’ benzetmesi şeklinde sarfettiği; kabul edilemez, tarih bilmez, karalayıcı, küstah ve aşağılayıcı sözü kabul etmiyoruz.
Kenan Alpay; uğruna sürgün olduğumuz vatanlarımız için canını veren binlerce Abhaz, Oset, Çerkes-Adige ve Çeçen Şehidi küçültmeye, tarihsel vatanlarımızın bağımsızlığına gölge düşürmeye çalışmıştır.
Kenan Alpay’ı kınıyoruz.
Alpay, program esnasında; konuklardan Sayın Ünal Atabay’ın kendisini uyararak özür talebinde bulunmasına, Sayın Doğu Perinçek’in tarihi gerçekleri anlatmasına ve moderatör Kübra Par’ın özür davetine kulak asmamış ve olayın üzerinden iki gün geçmesine rağmen hâlâ sessizliğini korumuştur.
Kenan Alpay; Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri hakkında söylediği sözlerden ötürü Yeni Akit Gazetesi’ndeki köşesinden derhal özür dilemeye davet ediyoruz.
Kenan Alpay, bu sessiz tutumunu devam ettirdiği taktirde konuyu yargıya taşıyacağımızı bildiririz.

Abhaz Dernekleri Federasyonu
Alan Kültür ve Yardım Vakfı
Güney Osetya Cumhuriyeti Tam Yetkili Türkiye Temsilciliği


‘Stavropol Bölgesi’ndeki Abazalar’

Stavropol Bölgesi Abazalarının kamu kuruluşu “Abaza”nın organize ettiği “Stavropol Bölgesi’ndeki Abazalar” adlı belgesel film bu yılın sonunda gösterime girmeye hazırlanıyor.

“Abaza” Başkanı ve Dünya Abaza Kongresi (DAK) üyesi Armida Çagua, film tanıtımının aralık ortası için planlandığını ancak pandemi nedeniyle internet üzerinden yapılacağını söyledi. Tanıtımdan sonra film YouTube’da izlenebilecek.
Çagua yeni filmin, Stavropol Bölgesi’nin; Stavropol, Kislovodsk, Nevinnomissk, Koçubeevskiy ve dağ etekleri bölgelerinden Abazaların yaşamına adandığını söyledi. Bugün bu bölgelerde 4 binden fazla Abaza yaşıyor.
Çagua “Bu film, Abazaların nasıl yaşadıkları, ne yaptıkları, gelenek ve göreneklerini korumayı nasıl başardıkları, ritüellerini nasıl gerçekleştirdikleri ve anadillerini nasıl korudukları, bölgelerinin gelişimine ne gibi katkılar yaptıkları hakkında” dedi.
Filmin çekimleri 65 Abaza ailenin yaşadığı dağ eteğindeki Podkumok köyünde ve Stavropol’de yapıldı. Film iki dilde gösterime girecek: Rusça ve Abazaca.
(www.abaza.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz