EEA: Sekiz ölümden biri çevre kirliliğiyle bağlantılı

0
1225
Steam or smoke comes from the pipes. Combined heat and power plant in the city. Landscape at sunset or dawn.

Kopenhag merkezli Avrupa Çevre Ajansı (EEA), çevre kirliliğinin Avrupa Birliği ülkeleri üzerindeki yıkıcı etkisine ilişkin bir rapor yayımladı.
Hava kirliliğinin insan sağlığı için en büyük tehdit olduğunu vurgulayan rapor, yılda 400 binden fazla kişinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle erken öldüğünü ortaya koyuyor.

Gürültü kirliliği ve iklim değişikliği

Araştırmada insan sağlığı için en büyük ikinci tehdit ise gürültü kirliliği olarak belirtiliyor. Buna göre, gürültü kirliliğine bağlı nedenlerle yılda yaklaşık 12 bin erken ölüm vakası kaydedildi. Rapora göre, iklim değişikliğinin sonucunda oluşan sıcak hava dalgaları ve seller de sağlık için önemli bir tehdit oluşturuyor.

EEA uzmanı Catherine Ganzleben, iklim değişikliğinin sonuçlarının özellikle kentlerde yaşayan insanları daha çok etkilediğini söyledi.

EEA’nın raporu ayrıca, AB’de kaydedilen her sekiz ölümden birinin çevre kirliliği ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Raporda, 2012 yılında AB ve o dönem üye olan İngiltere’de kaydedilen 630 bin ölüm vakasının çevre kirliliği ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Bu sayının ölüm vakalarının yüzde 13’ünü oluşturduğuna dikkat çekildi. Sıklıkla görülen ölüm nedenleri arasında kanser, kalp hastalıkları ve beyin kanaması bulunuyor.

En çok erken ölüm Bosna-Hersek’te

Rapor, Doğu ve Batı Avrupa ülkeleri arasında da farklılıklar olduğunu gösterdi. Doğu Avrupa ülkelerinde çevre kirliliğine bağlı erken ölümlerin sayısı Batı Avrupa ülkelerine göre daha yüksek.

En yüksek erken ölüm oranı yüzde 27 ile Bosna-Hersek’te kaydedildi. En düşük erken ölüm oranının ise yüzde 9 ile Norveç ve İzlanda‘da olduğu belirlendi.

Yeşil Anlaşma

EEA Genel Direktörü Hans Bruyninckx, “Avrupa’da çevre konusunda iyileşmeler ve Yeşil Anlaşma ile sürdürülebilir geleceğe odaklanıldığını görmemize rağmen, bu rapor, toplumda yoğun bir şekilde tehdit altında olanları korumak için tedbirlerin gerekli olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bruyninckx, yoksulluğun genellikle kötü çevre koşulları ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. (Yeşil Gazete)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz