Ülkesinde 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle yaklaşık 7 yıl önce eşi, annesi ve 3 çocuğuyla Türkiye’ye gelen 67 yaşındaki Suriye Çerkesi Bassam Haj-Hassan, iş adamı Nahit Serbes tarafından Sakarya-Söğütlü’nün Maksudiye Mahallesi’nde kurulan Çerkes Kültür Evi’ne gelen yerli ve yabancı misafirlere rehberlik yapıyor.
Kültürlerin birleştirici gücü
Çerkes, Abaza ve Türk kültürüne ait, bazıları asırlık eserlerin derlenip müze haline getirilmesinde rol üstlenen Hassan, savaşın yıkıcı etkilerine karşın kültürlerin birleştirici gücüne hizmet etmenin gururunu yaşıyor.
Türkiye’ye geldiği günden bu yana karşılaştığı hoşgörülü yaklaşım dolayısıyla gurbetlik hissetmediği için kendini şanslı addeden Hassan, aynı kaderi paylaşan diğer sığınmacılara da savaşların parçaladığı hayatları yeniden bir araya getirecek kültürlere hizmet etmek için yaşadıkları ülkenin dilini iyi derecede öğrenmelerini tavsiye ediyor.
Hassan, Türkiye’ye gelişinden kısa süre sonra Sakarya’daki Çerkesler ile tanışmış ve kültür evinde çalışmaya başlamış.
Hassan, müzeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere eserler hakkında Çerkesçe, İngilizce ve kısıtlı da olsa Türkçe olarak bilgi aktardığını ifade ederek, “Müzede genellikle Çerkes kültürüne ait tarihi değeri olan eserler bulunuyor. Şu an kullanılmayan ancak kültürel mirası yansıtan eşyalar, dünyanın çeşitli bölgelerinde Çerkesler tarafından kullanılmış nadir parçalar” diye konuştu.
Müzede Kafkasya’dan gelen asırlık ahşap arabalardan bakır tencerelere, yöresel at eyerinden silah ve kılıç gibi savaş aletlerine birçok eserin sergilendiğini aktaran Hassan, aynı zamanda üç kültüre ait bilgileri ihtiva eden kitap ve belgelerin bulunduğu kütüphanenin de ziyaretçilerin istifadesine sunulduğunu dile getirdi. (Anadolu Ajansı)