Neler oldu?

0
692

İş yok, borç çok, umut yok
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında işsizlik oranını yüzde 12,7 olarak açıklarken, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) rakam olarak ifade edilen işsizlerle görüşerek bir rapor hazırladı. Aralık başında Türkiye genelinde gerçekleştirilen anket çalışmasında, işsizliğin yarattığı ekonomik ve sosyal sorunların gündelik yaşamlardaki somut yansımaları ortaya konuldu. Araştırma, işsizlik deneyimlerinde işsizlerin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda direnme ve dayanma, hayatta kalma yollarını inceledi. Araştırma, işsizlerin faturalarının tamamını dahi ödeyemediklerini ortaya koyarken, kredi kartı ve kredi borcu olanların borçlarını ödeyemez halde olmaları, yakın gelecekte adliyelerdeki icra takip dosyalarının katlanarak büyüyeceğini ortaya koyuyor. (Gazete Duvar – 10 Aralık)

RSF: Dünyada 387 gazeteci hapiste, Türkiye basın özgürlüğünde 154’üncü sırada
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2020 raporuna göre, tutuklu gazeteci sayısındaki artış son beş yılda yüzde 17’yi, tutuklu kadın gazetecilerin artışı ise yüzde 35’i buldu. Türkiye, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154’üncü. Hapisteki gazetecilerin yüzde 61’i Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Vietnam ve Suriye‘de bulunuyor. Hapisteki gazetecilerin yanı sıra 54 gazetecinin kaçırıldığı ve dördünün kayıp olduğu belirtiliyor. (Yeşil Gazete – 14 Aralık)

78’liler Girişimi: Katliamlarla yüzleşilmeli
78’liler Girişimi Diyarbakır Şubesi, Maraş Katliamı ve “Hayata Dönüş” operasyonunun yıldönümü dolayısıyla katliamlarla yüzleşme çağrısı yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
“Katliamın asli faili olmakla suçlanan 68 kişi hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ile 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan ve cezalarından 1/6 oranında indirim yapılan 314 kişi, mahkeme sonuçlanmadan salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam cezası ve 7 kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991’de çıkan Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle katliam sorumlularının hepsi salıverildi. Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatıldı. Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı. Tarihe kara bir leke olarak geçen katliam, toplum olarak hepimizin hafızasızlığına güvenilerek unutulmaya bırakıldı. Maraş Katliamı ile hesaplaşılmadığından dolayı, Türkiye toplumu ve dünya; Madımak, Gazi, Roboski, Suruç, Ankara katliamlarına da tanıklık etti.” (Bianet – 19 Aralık)

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven tutuklandı
Diyarbakır’da yargılandığı davada hakkında verilen 22 yıl 3 ay hapis nedeniyle 21 Aralık gecesi gözaltına alınan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven tutuklandı. Konuya ilişkin HDP, “Leyla Güven, hayatını barışa adamış bir mücadele insanıdır, onur abidesidir. Cezalarla, tutuklamalarla ne Leyla Güven ne de biz mücadeleden vazgeçmeyiz” açıklamasını yaptı.

AİHM: Selahattin Demirtaş derhal tahliye edilmeli
AİHM Büyük Dairesi, 2018 yılında HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında AİHM’in verdiği ihlal kararına ilişkin Türkiye hükümetinin ve Demirtaş’ın yaptığı temyiz başvurularının kararını açıkladı. Mahkeme, Demirtaş hakkında 2018’de verdiği hak ihlali kararını daha da sertleştirerek derhal tahliye çağrısında bulundu.
AİHM kararında “Demirtaş’ın tutukluluğu hukuki değil siyasi gerekçelere dayanıyor”, “Serbest bırakılmaması, hakkındaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek” ve “Demirtaş’ın ifade özgürlüğü de ihlal edildi” gibi ifadelere yer verildi. AİHM ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 Euro maddi, 25 bin Euro manevi tazminat ve 31 bin 900 Euro masraf ödemesi yapmasına karar verdi.
Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, “AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar vermiştir. Bu kararla Demirtaş hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi” dedi.
Demir, “AİHM’in 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen ‘karar kesin değil’ bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, ‘karşı hamle yapar işi bitiririz’ anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir” diye konuştu.
(Artı Gerçek – 22 Aralık)

Somalı madenciler zafere ulaştı
Aylardır mücadele eden Somalı madencilerin tazminat ve ücret alacaklarının ödeneceği öğrenildi. 3 bin 325 madencinin haklarının ödenmeye başlanacağını duyuran Bağımsız- Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, “Biz kimseden korkmuyoruz, korksaydık yer altında madencilik yapmazdık. Hakkımızı sonuna kadar alacağız, bir kuruşunu da bırakmayacağız” dedi. (T24 – 22 Aralık)

Dersim Kadın Platformu
Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak 2019’dan beri kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü öğrencisi Gülistan Doku için kayboluşunun birinci yılında Gülistan’a sahip çıkılması çağrısı yaptı. Dersim Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nurşat Yeşil, kadınlara yönelik artan şiddet, taciz, tecavüz ve katliam politikalarının sistematik biçimde sürdüğünü dile getirdi. (Evrensel – 21 Aralık)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz