Salgına teslim olmayacağız!

0
852

Anavatanda da oldukça dramatik bir süreç yaşıyoruz. Son görevimizi yerine getiremeden, sımsıkı çivilenmiş tabutların içinde, zamanından önce toprağa veriyoruz insanlarımızı. Çok azız, bu kadar ölüm çok fazla. Hastanelerimiz dolu, evlerde tedavi olan hasta sayısı çok.
Hiç bilinmeyen bir hastalığın pençesinde, önce çok acemice sonra biraz daha güvenle çırpınan sağlık sektörü, debelenerek kısa bir sürede yeni virüse karşı edindiği tecrübesinin de çok işe yaramadığını gördü. Önlenemeyen veya önlenmeyen, hızla artan hasta sayısına yetişemez hale geldi. Küçük yerde herkes herşeyi duyuyor. Biliyoruz durumun vehametini. Moral bozucu. İnsanın hiç bir şey yapası gelmiyor. Önümüzü göremiyoruz. Yarın ne olacak bilmiyoruz.

Hatokşokho Gazi Adige Dil Derneği gönüllüleri olarak, tüm gücümüzü toparlayıp herşeye rağmen çalışmalıyız dedik. Teslim olmamak, moralimizi yüksek tutmak, öğretmenlerimizi, çocuklarımızı motive etmek adına. Sosyal yaşamı sıfırlayan online eğitim bize de uzaktan etkinlik organizasyonu fikrini verdi.

Biliyorsunuz etkinliklerimiz anadilin propagandasını amaçladığı için, çok kişiye ulaşmak adına, çok katılım – çok paylaşım esasıyla organize ediyorduk. Şimdi ise bir kaç etkinliği bir süre iptal ederek sadece video çekim yoluyla yapabileceklerimizin peşine düştük.

Yani yine varız! Aşağıda etkinliklerimizin detaylarını sunuyoruz. Anadilin yaşayacağı tek yer anavatandır! Lütfen dilimizi geleceğe taşıyacak olan çocuklarımızı ve onları yetiştiren öğretmenlerimizi sosyal medya hesaplarımızda izleyerek destekleyiniz! Sizlerin desteği onlar için çok değerli. Beğenileriniz ve yorumlarınızı dikkatle izliyorlar.
Yanımızda olduğunuz düşüncesi ile:

Hatokşokho Gazi Adige Dil Derneği 2020-2021 Çalışma Programı

Projeler, kreşten lise son sınıfa kadar her yaştan çocuklar ile anadil eğitimcilerini kapsamaktadır. Projelerimizin katılımcıları çocuklar gibi görünse de, aslında arka planda okullar, öğretmenler ve aileler de anadili koruma ve geliştirme eyleminin bir parçasıdırlar.
Projelerin her birinin katılım şartnamesinde oldukça detaylı olarak etkinliğin türü ve değerlendirme kriterleri anlatılmaktadır. Burada kısaca projeler ve tümünün ortak kriterleri olarak aşağıdakileri sayabiliriz:

Öğretmenler için; hazırlayacakları tüm senaryo ve metinlerde, anadilin temiz ve anlaşılır bir şekilde kullanılması, kendi yaşadıkları yerlere ait söylenceleri, hikâyeleri ve söylemleri değerlendirmeleri; seçmiş oldukları projeye çocukları hazırlarken, kültürümüzdeki değerleri, tarihi ögeleri kullanabilmeleri ve çocuklara sergiletebilmeleri önemlidir.

Çocuklar için ise, anadilde düşünme ve ifade gücü, anadil ile beden dili ve oyun gücünün birleştirilmesi, aile – okul yakın sosyal çevresi ile anadil etkileşimini sergilemeleri esastır.
Öğretmenler istedikleri sayıda etkinliğe çocuklarını hazırlayabilirler.

Ödüller; tüm katılımcı çocukları, öğretmenlerini ve okullarını kapsayacaktır.

Ödül olarak ise, katılımcı belgeleri ile dereceye girenler için takdirnameler ve değişik hediyeler verilecektir. Derecelendirmede, katılım yoğunluğu göz önünde bulundurularak:

Birincilik: 1 kişi/grup, İkincilik: 2 kişi/grup, Üçüncülük: 3 kişi/grup olarak paylaştırılacaktır.
Aşağıda her bir etkinlik için belirtilen tarih aralığında katılımcılar performanslarının video çekimlerini tarafımıza ileteceklerdir. Değerlendirmeler bir kaç aşamada yapılacaktır.

Öncelikle dernek jüri üyelerince ilk seçimler ile puanlama yapılacaktır. Daha sonra bu çalışmalar sosyal medya hesaplarımızda (Facebook, Instagram, YouTube) paylaşılacak ve her bir çalışmanın almış olduğu beğeni ve izlenme sayıları belli bir oranda puanlamaya eklenecektir. Bunlara ek olarak diasporada da KAFFED tarafından oluşturulacak komitenin yapacağı puanlama değerlendirmeye dahil edilecektir.


“Vusarade” Şiir Okuma Yarışması

9 – 10 ve 11. sınıflar şiir okuma yarışmasıdır. Çocuklar kendi seçtikleri bir şiiri, istedikleri ortamda, şiir okuma kriterleri ile ezbere okuyacaklar. Her sınıf için ayrı ayrı değerlendirme yapılarak derecelendirilecektir.

Ayrıca Adigece öğretmenleri de kendileri şiir okuyarak bu yarışmaya katılabileceklerdir.
Yarışma “Kılışbi Yismeyl- Kodzokho Lekuman“ anısına düzenlenecektir.
Etkinlik Tarihi: 15.11.2020 / 15.01.2021
Sorumlusu: Tabış Murat


“Soy Ağacı” Yarışması

7. sınıftan 11. sınıfa kadar olan yaş grubundaki çocukları kapsamaktadır. Yarışmacıların sülale tarihlerini kapsayan araştırma çalışmalarını, arşiv belgeleri, fotoğraflar, söylenceler gibi olgularla desteklemeleri ve sülale -aile soy ağacını hazırlamaları gerekmektedir. Bu yarışma sadece Kabardey’den değil, dünyanın her yerinden Adigelere açık bir yarışmadır.
Yarışma “Kıp Mahmut Aydemir” anısına düzenlenecektir.

Etkinlik Tarihi: 15.12.2020 / 25.01.2021
Sorumlusu: Tabiş Murat


“Orser” Klasik Edebiyat Canlandırma Yarışması

5. sınıftan 8. sınıfa kadar olan yaş grubunu kapsayan yarışmada, çocuklar kendi seçtikleri edebi eserin bir kesitini, ezbere olarak okurken, vücut dili ve ses tonu ile canlandırarak sergileyeceklerdir. Performanslar her bir sınıf ayrı olmak üzere değerlendirilecektir.
Yarışma “Hatko Ömer Seyfettin“ anısına düzenlenecektir.

Etkinlik Tarihi: 20.02.2021 / 27.02.2021
Sorumlusu: Karden Aleyse


“Kültürün Beşiği” Eğitimci Yarışması

Eğitimcileri kapsayan bir yarışmadır. Anadil eğitiminde; kelimelerin, cümlelerin, metinlerin yapısını, oluşma şeklini, öğrencilere en etkili yöntemlerle aktarma yöntemi yarışmasıdır. Bu yarışma her yerden tüm Adige katılımcılara açık olacaktır.
Yarışma “Vurıs Hateli” anısına düzenlenecektir.

Etkinlik Tarihi: 25.02.2021 / 27.02.2021
Sorumlusu: Hatshuk Raya


“Vusepse” Şiir Okuma Yarışması

1. – 4. sınıf çocuklarını kapsamaktadır. Bu yarışmada çocuklarla birlikte, aile bireyleri de yani anne, baba, nine, dedelerden biri veya birkaçı veya varsa başkaca aile bireyleri de dahil olarak, kendi seçtikleri bir şiiri ezbere okuyacaklardır. Her bir sınıf öğrencileri ayrı değerlendirilecektir. Katılımcılara verilen süre 5 dakikadır.
Yarışma “Afevune Livan” anısına düzenlenecektir.

Etkinlik Tarihi: 18.03.2021 / 25.03.2021
Sorumlusu: Şurdum Dinara


“Tiyatro” – Piyes Sahneleme Yarışması

8. – 11. sınıf öğrencileri kendi istedikleri bir piyesi sahneleyeceklerdir. Gruplara tanınan süre 20 dakikadır. Gruplar en fazla 10 kişiden oluşabilecektir. Değerlendirmeler grup olarak yapılacaktır.
Yarışma “Ğogutlh Çetin Öner” anısına düzenlenecektir.

Etkinlik Tarihi: 22.03.2021
Sorumlusu: Guğotıj Ahmet


“İleri Görüş” Araştır – Öğren Ve Anlat Yarışması

Güncel konuları kapsayan, grup çalışması ile sunulacak bir yarışmadır. Şartnamede belirtilen 8 konudan birini seçecek olan yarışmacılar, o konu hakkında öğrendiklerini ve kendi düşüncelerini öğretmenleri ile birlikte sohbet formatında, 20 dakikalık süre içerisinde anlatacaklardır. Gruplar en fazla 10’ar kişiden oluşacaktır. Değerlendirmeler grup olarak yapılacaktır.
Yarışma “Vışha İzzet Aydemir“ anısına düzenlenecektir.

Etkinlik Tarihi: 25.03.2021 / 01.04.2021
Sorumlusu: Kıp Gupse


“Tsıkuraş” Okul Öncesi Minikler Gösterisi

Kreşlerin hazırlayacağı bu programda çocuklar, “ Nartların Misafirleri “konusu ile gösterilerini yapacaklardır. Gösteri süresi 15-20 dakikayı geçmeyecektir. Derecelendirme yapılmaksızın, tüm katılımcı çocuklara ve kreşlere ödüller verilecektir.
Etkinlik “Yismeyl Özdemir Özbay“ anısına yapılacaktır.

Etkinlik Tarihi: 02.04.2021 / 09.04.2021
Sorumlusu: Hatshuk Amina


“Cegureş” Komedi Şov Yarışması

8. – 11. sınıfları kapsayan, 10’ar kişilik gruplar halinde ve grubun kendi hazırladıkları bir senaryo çerçevesinde sergileyecekleri komedi şov yarışmasıdır. Grup tanıtımı, şakalar ve şarkı bölümlerinden oluşacak ve her bir bölüm 12 dakikayı geçmeyecektir. Yapılacak şakalar, yarışmacıların yaşadıkları yörenin özelliklerini, halkın kültürel değerlerini yansıtabilmelidir.
Yarışma “Utıj Boris“ anısına yapılacaktır.

Etkinlik Tarihi: 14.04.2021 / 24.04.2021
Sorumlusu: Bak Madina

Salgına teslim olmayacağız!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz