Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Düzce Adige Kültür Derneği Tizeğus Atölyesi

Henüz birkaç ay önce kurulan ve pandemi sürecine rağmen çalışmalarını devam ettiren “Tizeğus Atölye” el sanatları grubunu ziyaret ettik.

Düzce Adige Kültür Derneği çatısı altında kurulan ve çalışmalarını bu isim altında sürdüren toplulukla, Arapçiftliği Köyü’ndeki merkez dernek binasında Mine Yalçın çekimleri ve Murat Çimen asistanlığında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

-Tizeğus Atölye ne zaman ve hangi amaçla kurulmuş bir çalışma grubu?

-Tülin Met (T.M.): Biz birkaç ay önce bir araya gelmiş bir grubuz. Derneğimizin faaliyetleri kapsamında bir araya geldik. Pandemiden dolayı maalesef çalışmalarımıza ara verildi. Akabinde hepimiz evlerimize döndük. Sonra bağımızı kopartmadık beş arkadaş, Sezen Hocamızla birlikte. Evlerimizden çalışmalarımıza devam ettik. Baktık ki güzel şeyler üretiyoruz ve etrafımızdan da çok olumlu, çok güzel tepkiler alıyoruz.

Böyle olunca da biz bunu farklı bir boyuta taşıyalım diye düşündük ve beş girişimci kadın olarak hobimizi kazanca dönüştürmeye karar vererek bir yola baş koyduk hep birlikte. Derneğimiz de bize bu konuda çok destek verdi, sağ olsunlar. Çalışmalarımızı burada yapmamız için bir araya gelmemize aslında vesile oldular.

-Meral Yıldız: Adige Kültür Derneği Yönetim Kurulu olarak, bayanların çalışmalarına yön vermek adına organizasyonlar düzenlemeye başladık. Bunların başında da ahşap boyama kursu geliyordu. Öncelikle yönetim onayını aldıktan sonra dernek kadınları olarak bütün bayanlara ulaşmaya başladık. Yeterli bir düzeyde kursiyere ulaştıktan sonra kurs hocamız olarak Sezen Hocamızı düşündük. Kendisine teklifte bulunduk ve kendisi de bu teklifi kabul etti ve kursumuz bundan 5-6 ay öncesinde başladı. Pandemi dolayısıyla şu anda ara verdik ama hâlâ çalışmalara uzaktan eğitim olarak devam ediyoruz.

‘Tizeğus birlikteliği simgeliyor’

-Tizeğus ismini seçmenizin özel bir nedeni var mı?

-T.M.: Tizeğus birlikteliği simgeliyor, biz de birliktelikle bir araya gelmiş olduk. Bu yüzden dedik ki atölyemizin adı Tizeğus Atölye olsun. Aynı zamanda derneğimizin de sloganı bu zaten. Öyle olunca da dedik ki: “Bu bizi tamamladı.” Bu şekilde Tizeğus ismiyle bir Instagram hesabı da açtık ve çalışmalarımıza evden devam etmeye başladık.

-Kursa ilgi nasıl? Kaç kursiyer ile başladınız ve şu an devam eden kursiyer sayısı ne durumda?

-Sezen Özsoy (S.Ö.): Derneğimiz kadın kolları tarafından teklif geldikten sonra günümüzü ve saatimizi belirledik. Dernek binamızın ikinci katında kursumuza başladık.

Yaklaşık 30 kişi ile ilk kursumuzu açtık. Gayet de güzel gittik aslında, başarılı çalışmalarımız olacaktı ama araya pandemi girdi. Bu nedenle kısa bir süre kapatmak zorunda kaldık. İkinci dönem de açmak istedik ama yine pandemiden dolayı katılım çok az oldu. Ama biz sabit beş kişiyi hiç bozmadık. Kursa devam etmesek de evlerde birbirimize bağlantılı olarak, uzaktan eğitim desek doğru olur, öyle devam ettik. Herkes kendi evinde küçük atölye kurdu. Takıldıkları bir şey olduğunda bana soruyorlar arkadaşlar, ben de onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Biz bir ekibiz, öyle söyleyeyim.

“Atmıyoruz, yeniliyoruz”

-Sadece ahşap üzerine mi çalışmalar yapılıyor atölyede?

-S.Ö.: İlk önce ahşap boyama ile başladık, kursumuz da zaten ahşap boyamaydı. Bunun içinde ahşap boyama, polyester boyama, tombak boyama, hatta eskiyi dönüştürme bile var.

“Atmıyoruz, yeniliyoruz” sloganıyla devam ediyoruz. Hediyelik eşyalar yapıyor arkadaşlar, magnetlerimiz var. Hatta kendi hammaddemizi üretme aşamasındayız, onu yapan arkadaşımız var. Ürünlerin içinde Kafkas motiflerine daha çok ağırlık veriyoruz. Tombaklarımızda, tablolarımızda Kafkas motifleri kullanıyoruz, sülale armalarını kullanıyoruz. Bu tarz çalışmalarımız var.

-Bu çalışmalar günlük hayatınızı nasıl etkiledi? İş ve sosyal yaşantınıza etkileri oldu mu?

-Şenay Sezgin: Dernek çatısı altında başladığımız bu etkinlikler bizi oldukça mutlu etti. Çocuklarımız ekip çalışmaları için sık sık zaten derneğe geliyordu. Bu vesileyle açılan kurs sayesinde de kadınlarımıza yönelik bir aktivite oluşmuş oldu. Hem vaktimizi birlikte geçiriyoruz hem vaktimizi değerlendiriyoruz. Herkes emeğini ortaya koyuyor, çok keyifli çalışmalar yapılıyor. Hem de birliktelik beraberlik anlamında da gayet eğlenceli vakit geçiriliyor.

Aktivitelerimize de ilk olarak aslında derneğimizin kapısını boyayarak başladık. Sülale armalarımızın yer aldığı dernek kapısına sahibiz. Onu da sergilemekten gurur duyuyoruz. Sonrasında da zaten çalışmalarımız Sezen Hocamızın desteğiyle artarak, farklılaştırılarak devam etti. Biz beş kişi çekirdek bir kadroyuz ama aslında evlerden çalışmalarını devam ettiren, derneğimizin ahşap boyama kursunun bir WhatsApp grubu var. Biz çekirdek kadro olarak ayrıca bir grup kurduk ama oradaki arkadaşlar da her biri evlerinde çalışmalara devam ediyorlar. Özellikle bu pandemi döneminde hepimize terapi gibi geldi bu süreç. Hem de vaktimizi en iyi şekilde değerlendirdik, el emeğimizi ortaya sunduk. Keyifli vakitler geçiriyoruz.

-Banu Jan: Artık bu bizim için bir hobi oldu. Boş zamanlarımızı burada geçiriyorduk ama artık evde devam etmeye başladık. Bizim için bir terapi oldu açıkçası. Ben ev hanımıyım şahsen, ev işlerinden artakalan zamanı artık bu çalışmalarımıza ayırıyoruz ve bundan da oldukça keyif alıyoruz. Hatta evde çocuklarımızla birlikte de çalışmalar yapıyoruz. Onlar da dahil oldular ve son derece keyif alıyoruz bu durumdan.

-Yapılan çalışmaları sergilediğiniz bir platform var mı?

-S.Ö.: Şu anda Instagram üzerinden çalışıyoruz. “tizegus_atolye” ismiyle bir Instagram sayfamız var. Yapmış olduğumuz çalışmaları buradan satışa ve beğeniye sunuyoruz. Pandemiden dolayı aslında şu an sadece böyle ilerleyebiliyoruz ama aslında istiyoruz ki derneğimizin çatısı altında festivallere katılabilelim, sergiler açalım, kendi adımıza bir atölye açalım.

Planlarımız çok ama şu anda bizi pandemi engellediği için evimizde oluşturduğumuz atölyelerde çalışarak Instagram hesabımızdan paylaşıyoruz. Takipçilerimizi de buradan bekliyoruz.

-Pandemi sonrası için planladığınız aktiviteler var mı?

 -T.M.: Aslında pek çok şey planlıyoruz. Ben de beden eğitimi öğretmeniyim ve öğretmenliğin verdiği de bir şey bu, özellikle eğitim çalışmaları yapmayı çok istiyoruz. Mesela anne-çocuk atölye çalışmaları ve onlara çeşitli aktiviteler düzenlemek gibi planlarımız var. Hem yaptığımız işin eğitim boyutuna da böylece dahil olmak istiyoruz. İnşallah güzel çalışmalar yapacağız, inşallah güzel günlerde görüşürüz hep birlikte.

-Bu keyifli sohbet için hepinize çok teşekkür ederiz.


Atölye çalışmalarının yürütücü kadrosu

Hapiy Sezen Özsoy, Düzce, Ahşap Boyama Hocası
Tletseruk Tülin Met, Düzce, Beden Eğitimi Öğretmeni
Hapiy Meral Yıldız, Düzce, Mühendis
Kankosh Banu Jan, Uzunyayla, Ev Kadını
Kuaş Şenay Sezgin, Samsun, Bankacı

İletişim bilgisi:  Instagram: tizegus_atolye


Yazarın Diğer Yazıları

Maykop ve Düzce arasında kardeşlik köprüsü

Maykop’taki Haçemziye Köyü’nden Düzce’nin Haçemziye Köyü’ne (Köprübaşı Ömer Efendi) özel bir ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaret, iki köyün “kardeş köy” ilan edilmesi sürecini başlatan tarihi...

Düzce Bayramcı Köyü Rıza Devrim Voleybol Turnuvası

20. yılını dolduran Bayramcı Köyü Voleybol Turnuvası, Düzce’deki spor kültürünün önemli bir parçası olarak faaliyetlerine devam ediyor. Turnuvanın yürütücüleri ve hakemleri olan Davut Yıldırım...

Kültürün yaşayan mirası 70’lik Delikanlılar

“70’lik Delikanlılar - Azar-Ğıbze” grubunu temsilen Aykut Kap ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu samimi ve bilgilendirici görüşmede, grubun faaliyetleri, müzik ve dansla nasıl...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img