COVID-19’a karşı aşı programları birçok ülkede başladı. Ancak arz ve talep arasındaki uyuşmazlık henüz giderilemedi.
Dünya genelinden istatistikler sunan Our World in Data web sitesine göre şu ana kadar 138 ülkede yaklaşık 565 milyon doz aşı yapıldı.
30 Mart gününde, 24 saat içerisinde yapılan aşı dozu sayısı 13,9 milyon.
Bu sayılar ilk bakışta yüksek görünse de, 7,8 milyara yakın hesaplanan dünya nüfusunun yalnızca yüzde 7,2’sine en az bir doz aşı yapıldığı anlamına geliyor.
Eğer aşılama aynı hızda ilerlerse, dünya genelinde herkesin aşı olması 3 yıldan fazla sürebilir. Mevcut aşıların neredeyse tamamının, tam koruyuculuk sağlaması için iki doz yapılması gerektiği de not edilmeli.
Economist dergisinin araştırma birimi Economist Intelligence Unit’in (EIU) tahminine göre, gelişmiş ekonomilerde yetişkin nüfusun aşılanması 2022’in ortalarını bulacak.
Orta gelirli ülkelerde bu takvim 2022 sonlarına, hatta 2023 başına sarkabilir. En yoksul ülkelerde ise yetişkinlerin aşılanması 2024’e dek sürebilir.
İngiltere hükümetinin baş sağlık danışmanı Profesör Chris Whitty, COVID-19’un tamamen ortadan kaldırılmasının “çok düşük bir ihtimal” olduğu görüşünde.
Whitty, şimdiye kadar yalnızca bir hastalığın etkili bir aşıyla ve uzun sürede ortadan kaldırılabildiğini hatırlatıyor: Çiçek hastalığı. Ancak bu, aşılama çalışmalarının etkisiz olduğu anlamına gelmiyor.
Bazı zengin ülkelerde yeterli aşı tedariği sağlanmasına karşın aşılama yavaş ilerliyor. Fransa ve Japonya’da anketlere göre nüfusun neredeyse yarısı, aşı olmak istemiyor.
Almanya ve İtalya, salgının üçüncü dalgasını yaşıyor olmalarına rağmen, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı ve WHO’yu aşının güvenilirliği konusunda açıklama yapmaya çağırdı.
Gelişmiş ülkelerde aşıya yönelik tereddütler, az gelirli ülkelere de yayılabiliyor.