Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Biden’dan soykırım mesajı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımladı ve 24 Nisan’da yaptığı yazılı açıklamada, “Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onurlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı’nın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlamasına Twitter üzerinden, “Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı basın bildirisinde ise “ABD Başkanı’nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz. Söz konusu açıklamanın konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığı ortadadır. 1915 olaylarına ilişkin olarak, uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir” denildi.

Ermeni Soykırımı’nı daha önce 32 devlet ile Abu Dabi Emirliği ve ayrıca Latin Amerika Parlamentosu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tanımıştı.

Anma etkinlikleri

24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nın 106. yıldönümünde çeşitli kurum ve kuruluşlar internet üzerinden etkinlikler yaptı. Daha önce Taksim. Sultanahmet ve Tünel Meydanı’nda yapılan anma etkinlikleri bu yıl sokağa çıkma yasakları ve pandemi nedeniyle sosyal medya kanalları üzerinden gerçekleştirildi.

DurDe Platformu’nun 24 Nisan günü gerçekleştirdiği panelde Canan Şahin, Metin Karabaşoğlu, Tamar Nalcı ve Ümit Kurt konuşmacı oldu.

İHD (İnsan Hakları Derneği) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon 24 Nisan’da sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaptı ve ‘Tanı, Af Dile, Tazmin Et’ talebini tekrarladı.

Nor Zartonk, 24-25 Nisan’da ‘Soykırımın İzinde’ başlıklı bir dizi video-konferans düzenledi. Haygan Mardikjan’ın Erzincan, Ümit Kurt’un Antep, Mehmet Polatel’in Bitlis, Namık Kemal Dinç’in Diyarbakır, Hovsep Hayreni’nin Dersim ve Yukarı Fırat Havzası, Serdar Korucu’nun Musa Dağı ve çevresi ve Nilay Ozok’un Gündoğan Palu üzerine sunum yaptığı programa katılan müzisyen İlda Simonian, Ermeni müziğinde acının ve yasın izlerini anlatarak örnekler verdi.

Özgür TV’nin “Ermeni Soykırımı, Yüzleşme ve Emekçi Sol Hareketin Yüzleşme Pratiği” başlığıyla düzenlediği programın konuşmacıları Alin Ozinian (Siyasi analist) Eren Keskin (İHD Eşbaşkanı) Murat Mıhçı (Ermeni aktivist) ve Ziya Ulusoy (Marksist Teori Dergisi yazarı) oldu.

Yazılı bir açıklama yapan HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Ermeni Soykırımı bu topraklarda yaşandı ve adaleti bu topraklarda sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni sayı

ArtDog Istanbul dergisinin Kasım-Aralık 2024 sayısı çıktı. Dergide, Çerkes yazar Sine Ergün’ün hazırladığı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadelenin Belleği” başlıklı bir dosya da yer...

Maze konseri

Kayseri Kafkas Derneği bünyesinde 1999 yılında kurulan Maze Müzik Grubu’nun, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği organizasyonuyla 9 Kasım’da Eskişehir Hasan Polatkan Kültür...

Sergi

2016 yılında yitirdiğimiz Abhazyalı ressam ve heykeltıraş Givi Smır’ın (Гиви Смыр) 99 tablosundan oluşan koleksiyon, Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Abhaz İş İnsanları Derneği’nin katkıları...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

Yeni sayı

Maze konseri

Sergi

Tebrikler Tambi!

‘Şehrin İtirazı’

- Advertisement -spot_img