London School of Economics’te siyaset sosyolojisi konusundaki master çalışmasından sonra New York’taki New School for Social Research’te sosyoloji üzerine doktorasını tamamlayan Şölen Şanlı Vasquez, Çerkes olan anne tarafının hikâyesini ‘The Home Within – İçimizdeki Ev’ isimli projesinde paylaşıyor. Proje, Stanford Üniversitesi’nin EPIC programı çerçevesinde yürütülmüş ve amacı hem Çerkes sürgününü daha geniş bir kitleye anlatmak hem de dünyadaki diğer zorunlu göç örnekleri arasındaki sosyal ve tarihsel yerine oturtmak.
Internet sitesi, dijital tarih yöntemiyle hazırlanmış ve öncelikle konuyu yeni öğrenen üniversite öğrencilerine hitap ediyor. Site, ana sayfasında genel olarak göç ve zorunlu göç konularını ana hatlarıyla işliyor. İkinci bölümde Çerkes sürgününün tarihsel çerçevesi çiziliyor. Üçüncü bölümde Şölen’in Ubıh olan ailesi ve 150’liklerden olan büyük dedesinin, bir sonraki bölümde ise bir kolu Ürdün’e de uzanan Kutat veya Kutatzade ailesinin hikâyesi anlatılıyor.
Sonraki bölümlerde ise zorunlu göç konusuna derinlemesine bakılıyor ve Türkiye’deki azınlık meselesi ele alınıyor. Çerkes kültürü tanıtılıyor, Xabze içinde kadının rolü ve Türkiye’deki Çerkes diasporasında kadının statüsü tartışılıyor. (kaffed.org)