Abhazya’nın Gudauta bölgesindeki Mgudzırhua Köyü yakınlarındaki 10 hektarlık bir alanda “Apsnı Park” etnoparkı açıldı.
27 Temmuz’da açılan park, peyzaj ortamına aktarılmış etnografya nesneleri ve ulusal mimari örnekleri içeriyor.
Halk el sanatları uygulama merkezleri, müze, sergi ve eğlence mekânlarının yer aldığı parkla ilgili projenin yaratıcısı Mzauç Pilia, projenin ana görevlerinden birinin, Abhaz insanının bir zamanlar çevresindeki doğayla nasıl uyumlu bir şekilde yaşadığını göstermek olduğunu söyledi ve “Bu; dili, kültürü ve yaşam biçimini teşvik eden ulusal bir projedir. Çocuklarımıza Abhazların zengin bir tarihe sahip olduğunu göstermek istiyoruz” diye vurguladı.
Park projesinde çalışanlar arasında ünlü Abhaz ressam Batal Capua da bulunuyor. Sanatçı, “Apsnı Park”ın çok değerli olduğunu belirtti ve böyle bir fikri hayata geçirmek için daha önce de girişimlerin olduğunu, ancak çeşitli nedenlerle henüz kimsenin bunu uygulayamadığını hatırlattı. Capua’nın verdiği bilgiye göre, benzer bir fikir Abhazya’nın ilk cumhurbaşkanı Vladislav Ardzınba tarafından da sunulmuştu.
Projedenin mimarlarından Abhaz demir sanatçısı Timur Dzariya, Apsnı Park’ta bir demirhanenin halihazırda çalıştığını söyledi. Ayrıca “Apsnı Park” kapsamında dünyanın dört bir yanından demircilerin katılacağı uluslararası bir demircilik festivali planlandığını ekledi.
Park alanı birkaç tematik bölgeye ayrılmış: Aюныду (ayündu – büyük ev), амхара (amhara – genç evliler için yapılan geçici ev), акуаскиа (akuaskea – mutfak), аца (atsa – mısır ambarı), акутыцра (akutıtsra – tavuk kümesi) ve апацха (apatsha – geleneksel Abhaz mutfağı) bölümlerini içeren geleneksel bir Abhaz yapı kompleksi…
Amhara, apatsha ve akuaskea bölümlerindeki iç unsurlar en küçük detaylar dikkate alınarak yeniden yaratılmış. Konutun iç tasarımında ahşap banklar, şezlonglar, kanepeler, masalar, el yapımı halılar var; işlemeler, deriler ve silahlar gibi çeşitli detaylar kullanılmış.
Akuaskeanın zemin katında daha sonra çeşitli tematik sergilere kapılarını açacak bir sergi salonu var.
Tüm arazi örme çitle çevrilmiş, ancak sıradan bir çit değil! Çitlerde 12 tür geleneksel örgü işi uygulanmış. Yapının özel bir unsuru da geleneksel kapısı. Kapının oymalarla süslenmiş bir gölgeliği bulunuyor.
Parkın bir başka bölümü ise “zanaat bahçesi” adı verilen tarihi binalardan oluşuyor: Demirci ve çömlekçi atölyeleri. Marangoz atölyesi ve Adzlagara (su değirmeni) açılması da gelecekteki planlar arasında yer alıyor.
(abaza.org)