Belxi, Çeçencede işler anlamına gelir. Kadim zamanlardan beri yürürlükte olan, karşılıklı yardım ve kolektif emek kurumu olarak tanımlanabilecek belxi kavramı, Çeçen toplumunun yaşam standardını ve sosyoekonomik ilişkilerini yansıtır. Bu geleneğin özü, müşterek ve özverili olarak karşılıklı yardımlaşmadır.
Birlikte güçlüyüz
Çok eski zamanlardan beri ev inşa eden, ekinleri biçen ya da eviyle ilgili herhangi bir işi olan bir Çeçen, köyündeki komşularına haber verir ve belxi için bir gün kararlaştırılırdı.
Belxi genelde Pazar günleri gerçekleştirilirdi. Köydeki her evden bir kişi ve hatta zaman zaman komşu köylerden katılanlar bir araya gelir ve karşılıksız yardım için ihtiyaç sahibinin yanında olurdu.
Herkes şunu bilirdi: Yarın benim ihtiyacım olursa herkes gelecek. Belxiye katılmayanlar cezalandırılmazdı ama halk tarafından ayıplanırdı. Burada Çeçen etik kuralları devreye girerdi: İhtiyacı olana ve mazluma yardım etmek gerekir.
Bütün gün sürer
Belxi, yapılacak işin durumuna göre genellikle güneşin doğuşundan batışına kadar sürer. Bütün gün süren belxide daveti yapan kişi konuklarını en güzel yiyeceklerle ödüllendirir, yemek ise işin yapıldığı yere götürülür. Daveti yapan kişi, hiç kimseyi çalışmaya zorlamaz.
Gençler için iletişim aracı
Belxiye herkes davet edilebilir. Bekâr gençler belxi sayesinde iletişim kurma şansı yakalar, belxi sırasında birbirlerinin toplum içinde nasıl davrandıklarını gözlemlerler.
Ev boyarken ya da mısır kabuklarını soyarken şarkılar ve espriler havada uçuşur, mola sırasında danslar edilir. Bir başka deyişle belxi, gençler için becerilerini, enerjilerini ve maharetlerini sergiledikleri bir alandır. (checheninfo.ru)
Çeviri: Serap Canbek