Kırmızı alarm

0
1240

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) “6. Değerlendirme Raporu”, 9 Ağustos’ta çevrimiçi olarak yayınlandı. Raporda iklim değişikliğinin yaygın şekilde görüldüğü, artarak hızla ilerlediği belirtiliyor.

66 ülkeden 234 biliminsanının dönüm noktası niteliğindeki çalışmasında, insanlığın iklim üzerindeki zararlı etkisinin “gerçek” olduğu kaydedildi. Rapora göre, sera gazlarının atmosfere salımının devam etmesi sonucu yaklaşık 15 yıl içinde önemli bir sıcaklık sınırı aşılabilir. Hazırlanan raporda, iklimin insan faaliyetleri sonucu değiştiğinin ve bu faaliyetlerin küresel ısınmayı, en azından son 2 bin yıldır görülmemiş bir seviyeye çıkarttığının altı çiziliyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, IPCC raporunun “insanlık için kırmızı alarm” zillerinin çaldığı anlamına geldiğini söyledi.

Uluslararası olarak kabul edilen, sanayi öncesi dönem küresel ısınma seviyelerinin 1,5°C üzerindeki eşiğin aşılmasının tehlikeli bir şekilde yakın olduğunu belirten Guterres ”Yakın vadede 1,5°C dereceye ulaşma riskiyle karşı karşıyayız. Bu eşiğin aşılmasını önlemenin tek yolu acilen çabalarımızı hızlandırmaktır” dedi.

IPCC’nin yayımladığı iklim raporu sonrası, dünyadaki en riskli ülkeler üzerine yeni çalışmalar yapılıyor. Meydana gelen yangınlar ve seller sonrasında araştırmalar hızlanırken biliminsanları en riskli ülkeler ve neden risk altında olduklarını açıkladı. Listede, ünlü tatil bölgesi Maldivler, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve Sudan yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz