Yapay zekâ ile erken teşhis

0
1042

Cambridge Üniversitesi, demans hastalığını erkenden tespit edebilen bir yapay zekâ geliştirdi.

 

Yılda 10 milyon yeni vaka

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bildirdiğine göre, dünyada yaklaşık 50 milyon demans hastası bulunuyor ve her yıl 10 milyon vaka meydana geliyor. Hayat kalitesinde büyük düşüşlere neden olabilen bu hastalığın erken teşhisi ise hayati bir önem taşıyor. Bu kapsamda, Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir günde demansı teşhis edebilen bir yapay zekâ geliştirdiklerini duyurdu. Uzmanlar, söz konusu yapay zekânın hastanın durumunun uzun yıllar stabil kalıp kalmayacağını veya acil tedavi gerekip gerekmediğini de tahmin edebileceğini söyledi.

 

Semptomlar çok daha sonra ortaya çıkıyor

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zoe Kourtzi, “Erken teşhis, erken tedavi demektir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve aynı zamanda daha fazla hasarı önüne geçebiliriz. Çünkü demans semptomları, hastalığın başlamasından çok daha sonra ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Kourtzi’nin yapay zekâ sistemi, demansı olabileceğinden endişelenenlerin beyin taramalarını binlerce demans hastasının beyin taramaları ve ilgili tıbbi kayıtlarıyla karşılaştırıyor. Algoritma, uzman nörologların bile göremediği taramalardaki kalıpları tanımlıyor ve bunları veritabanındaki hasta sonuçlarıyla eşleştiriyor.

 

Hastanelerde test edilmeye başladı

Yapay zekâ sistemi, Addenbrooke Hastanesi’nde ve ülke çapındaki diğer hafıza kliniklerinde kullanılmaya başladı. İlk yıl yaklaşık 500 hastanın katılması bekleniyor.

Cambridge Üniversitesi’ndeki sinirbilimcilerle birlikte çalışmayı yöneten danışman nörolog Tim Rittman, yapay zekâ sistemini “harika bir gelişme” olarak nitelendirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz