Katil “hava kirliliği”
Dünyadaki hava kirliliğini ölçen Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQI), yayımladığı yeni raporunda, hava kirliliğinin HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmanın toplamından daha fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını açıkladı. Araştırmayı gerçekleştiren biliminsanları, kirli hava partiküllerinin sigara içmekten, hatta savaştan bile daha çok etkiye sahip olduğunu belirtirken bir kişinin ömrünü ortalama 2,2 yıl kısalttığını aktardı.
İklim felaketleri 50 yılda beş kat arttı
Birleşmiş Milletler (BM), iklimle ilgili felaketlerin son yarım yüzyılda hızla arttığını ve daha iyi uyarı sistemlerinin daha az ölüm anlamına gelmesine rağmen çok daha fazla hasara neden olduğu konusunda uyarı yaptı.
Söz konusu felaketler nedeniyle son 50 yılda 2 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, 2 milyon ölümün yüzde 91’inden fazlasının, gelişmekte olan ülkelerde kayda geçtiği açıklandı. Hava felaketlerinin ekonomik maliyetinin ise toplamda 3,64 trilyon doları bulduğu belirtildi.
Pandemi sırasında yaşanan iklim afetlerinde 17 binden fazla kişi öldü
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), iklim krizi ve koronavirüs salgınının etkilerine yönelik yayımladığı yeni raporunda, salgının en başından beri dünyada medyana gelen iklim krizi kaynaklı felaketlerden 139,2 milyon kişinin etkilediğini ve 17 bin 242 kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.