Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak kabul edilen Paris İklim Anlaşması, TBMM Genel Kurulu’nda katılımcı milletvekillerinin oybirliği ile onaylandı. Kanun, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla Türkiye, Paris İklim Anlaşması’na taraf ülkeler arasında yerini aldı.
Türkiye’nin söz konusu anlaşmayı yürürlüğe sokması, çevrecilerin ve iklim uzmanlarının uzun süredir talep ettiği bir adımdı.
TEMA Vakfı, WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Greenpeace’in aralarında bulunduğu 15 kurum, yayımladığı ortak açıklamada Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifinin onaylanması ile beraber Türkiye’nin iklim politikasında yeni bir dönem başladığını ifade etti. Açıklamada, Türkiye’nin kömüre dayalı enerji politikasından çıkarak önemli emisyon azaltım hedefleri koyması ve yeni eylem planları ile çalışmalara devam edilmesi gerektiği aktarıldı.
197 ülkenin üzerinde uzlaştığı zirve bildirgesi, tüm ülkeler için ortak düzenlemeleri şart koşuyor. Bu düzenlemeler, ülkelerin karbon salımını nasıl azaltacağını, daha yoksul ülkelere nasıl mali yardım yapılacağını söylüyor.
Anlaşmanın öne çıkan maddeleri:
- Küresel sıcaklık artışını, 1850-1900 yılları arasındaki “sanayi öncesi döneme” kıyasla 2 dereceyle sınırlamak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürmek. (İnsan faaliyetleriyle ortaya çıkan sera gazlarını, 2050- 2100 yılları arasında ağaç, toprak ve okyanusların doğal yollardan sindirebileceği bir noktaya çekmek.
- Her ülkenin karbonsalımınıkesme performansını beş yılda bir değerlendirmek ve yeni hedefler belirlemek.
- Zengin ülkelerin daha yoksul ülkelere “iklim finansı” vermesini sağlayarak iklim değişikliğine uyumunu geliştirmek ve yenilenebilir enerjiye geçişlerini sağlamak.