İklim Zirvesi’nde neler oldu?

0
1255

31 Ekim-13 Kasım 2021 tarihleri arasında 200’e yakın ülke lideri/temsilcisi, Glasgow İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) buluştu.TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış törenlerine katılmayarak gündem olduğu etkinlik, fosil yakıtlara karşı kolektif bir duruşun sergilenmesiyle de bir ilk oldu.  

İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen 26. BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) ülkeler, iklim değişikliğine karşı alınacak bir dizi önlemi içeren bir anlaşmayı imzaladı. Anlaşmada, kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi önemli kararlar var. 

Glasgow İklim Anlaşması ile birlikte “aşamalı olarak kömür kullanımının azaltılması” da planlanıyor. Bu yönüyle anlaşma, kömür kullanımını azaltmayı hedefleyen tarihteki ilk anlaşma. 

Bazı ülkeler hayal kırıklıklarını ifade ederken, söz konusu ifade “aşamalı olarak azaltmak” şeklinde değiştirildi. Zirveye başkanlık eden Alok Sharma olayların böyle gelişmesi nedeniyle “çok üzgün” olduğunu söyledi. Ancak Sharma, anlaşmayı bir bütün olarak korumanın da hayati olduğunu ifade etti. 

Yetkililer ve dünya ülkeleri, küresel ısınmayı yavaşlatmak için çalışmalara ve 1.5 derecelik hedefe ulaşmak için çalışacaklarına garanti verirken ABD’nin temsilcisi John Kerry, “Eğer bir müzakere iyiyse, bütün katılımcılar rahatsız olur. Bence bu da güzel bir müzakerenin örneği” dedi. 

 

Anlaşmanın öne çıkan başarıları 

*1,5C hedefini ulaşılabilir kılmak adına gelecek yıl emisyon azaltma planları için yeniden bir araya gelinecek. 

*İlk kez uluslararası bir anlaşmada kömür kullanımını sınırlama taahhüdü verildi. 

*Gelişmekte olan ülkeler için mali yardımlar artacak. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz