‘Irkçı’ yazar protesto edildi

0
457

Alevi örgütleri, AKP eski Milletvekili, Akşam gazetesi yazarı Hüseyin Besli’nin “Alevi ve Kürt çocukları çifte kavrulmuş yalancı” söylemi üzerine 16 Kasım’da Akşam gazetesinin önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi ve yazarın işine son verilmesi çağrısında bulundu. 

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, Besli’ye, tepki göstererek durumu “toplum mühendisliği” olarak değerlendirdi. Bu ifadelerin Alevi toplumuna dönük yürütülen asimilasyon politikalarının sonucu ve devamı olduğunu dile getiren Doğan, “Her şey, azınlık olarak görülen Alevilerin haklarını inkâr etmek üzerine kurulu” dedi. 

Osmanlı döneminde en az 40 bin Alevinin kılıçtan geçirildiği bilgisini paylaşan Doğan, yakın dönemde ise Dersim, Maraş, Sivas ve İstanbul Gazi Mahallesi’ndeki katliamları işaret etti. 

Doğan, “Alevi çocukları değil, onların inançlarını yasaklayan, üstünü örten ideoloji, fetihçi zihniyet size yalanları söyletiyor. Sizler kötü niyetiniz üzerine Alevi çocuklarına hep iftira attınız, kapılarını işaretlediniz, katlettiniz, okullarda, işyerlerinde ve sokakta hep ötekileştirdiniz, toplumun diğer kesimini kindar yaparak onları insanlık dışı kanılara yönlendirdiniz, komşuyu komşuya düşman ettiniz” ifadelerini kullandı. 

Seyit Rıza’nın sarf ettiği sözleri hatırlatarak konuşmasına devam eden Doğan, “Sizin gücünüz ancak sadık olduğunuz gerici zihniyetin varlığı kadardır, onlar gittiğinde siz bu ülkeyi genç, pırıl pırıl aydınlık kuşaklara bırakmak zorunda kalacaksınız. Tarih sadece sizi ayıplayarak yazacaktır. Ama bizler bu topraklarda ayrımsız, kardeşçe el ele birlikte üreterek, birlikte bölüşerek aynı sofrada oturmaya devam edeceğiz ve eşit yurttaşlık hakkımızı alana kadar da mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

HDK açıklaması

Halkların Demokratik Kongresi’nin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Akşam yazarı Hüseyin Besli, şecaat arz ederken sirkatin söylemiş, sistemi ifşa etmiş de oldu. ‘Alevi bir anne baba çocuklarına kimliklerini gizlemeyi ve yalan söylemeyi öğretmek durumundaydı’ cümlesi inkâr ve asimilasyonu açık ediyor belki ama hatırda tutalım: Aleviler de bu hakikat karşısında geri adım atmadı.” (Gazete Karınca)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz