İskit mezarında tanrıça süslemesi

0
653

Rusya’nın Voronej bölgesinde bir savaşçı mezarını kazan arkeologlar, İskit eserleri keşfettiler. İskitler, öncelikli olarak günümüzde Kazakistan’ın Avrasya bozkırlarını, Sibirya, Ural, Volga ve Güney bölgelerin Rus bozkırlarını ve doğu Ukrayna’yı kapsayan, İskitya olarak bilinen bölgede yaşayan eski bir göçebe halktı. 

Rus Bilim Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeologlar, 19 gömüden oluşan “Devitsa V” nekropolünde kazı çalışmalarını sürdürüyor. Mezarlığın merkezindeki 7. höyük üzerinde yapılan bir araştırmada, 17 büyük meşe sütunla inşa edilmiş, meşe kirişlerle kaplanmış MÖ 4. yüzyıla tarihlenen bir ahşap mezar ortaya çıkardılar. 

Mezarın içinde 40-49 yaşları arasında bir erkek iskeletinin yanı sıra, altından küçük yarı küre şeklinde plakalar, demir bir bıçak, at kaburga kemiği, mızrak ucu ve üç mızrak bulundu. Gömünün hemen yanında bulunan at koşum takımları, kurt şekli olan altı adet bronz levha, genç bir ayının kesilmiş çenesi, kalıp yapımı bir bardak ve siyah sırlı kaplar ortaya çıkarıldı.  

En dikkat çekici keşif ise üzerinde genellikle doğurganlık, bereket, egemenlik ve rahiplik gücü ile ilişkilendirilen tanrıça Artimpasa’nın da olduğu birçok tanrının betimlendiği 34,7cm ve 7,5 cm ölçülerinde gümüş bir levha. 

Levha, MÖ 900 ile MÖ 200 yılları arasında, bölgede İskitler denilen bir halkın geliştiği döneme tarihleniyor. Yarı göçebe olan İskitler, savaş alanında hızla ilerleyebilen mükemmel savaşçılar olmalarıyla ünlüydüler. Antik Yunan tarihçi Herodotus, “Tarih” adlı kitabında, “Onlara saldıran kimse kaçamaz ve bulunmak istemezlerse kimse onları yakalayamaz” diye yazmıştı. İskitler, ayrıntılı altın işleme becerileriyle de tanınıyorlardı. Araştırmacılara göre bu keşif İskitlerin inanç sistemi hakkında bildiklerimize önemli bir katkı sağlıyor. (Aktüel Arkeoloji)  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz