Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Ağlamayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız’

Sürülenlerle ilgili bir sınıflama yapılmıştı: “Taşınabilir” ve “taşınamaz” olanlar. Hasta ve güçsüzler, “taşınamaz” statüsündeydi. Stalinistlerin tabiriyle “taşınabilir” olanlar, tren istasyonuna gönderilmiş ve canlı hayvan taşımacılığında kullanılan soğuk trenlere doldurulmuştu. 

Yalharoy bölgesi köyleri: Sürgün için toplanma noktası ayarlamaya çalışan 86 Çeçen öldürüldü. 

Dağlık alanda Hahilge Akkha topluluğu: Yanlarına yiyecek yerine hastaları, kadın ve çocukları almak isteyen ailelere rağmen 32 insan öldürüldü.  

Kezenoyam Gölü: Göle atılan “taşınamaz” Çeçen sayısı bilinmiyor. 

Itum-Kale: Hastaların olduğu evlere el bombası ve molotofkokteylleri atıldı. Ölü sayısı bilinmiyor. 

Dağlık alan Malhista: Burada Çeçenleri mağaraya sokup yok etmek Rus askerleri arasında “moda” olmuştu. Kurban sayısı bilinmiyor. 

Urus-Martan: Çevre bölgelerden toplanan hastalar, Urus-Martan’daki hastaneye getirildi. Toplam 72 hasta, hastanenin on metre ötesindeki göçüğe canlı canlı atıldı, üzerleri çöp ve molozla kapatıldı. 

Açhoy-Martan bölgesi, Valerik Köyü’nün güneyi: 10 yaşındaki oğlunu kurtarma umuduyla saklanan Visita Anzor vahşice katledildi. Oğlu esir alındı. 10 yaşındaki çocuk, Shalazhi Köyü’ndeki camiye götürüldü ve askerler futbol oynamaya başladı. Çocuk, askerlerin topla değil babasının kesilen kafasıyla futbol oynadığını görüp ellerinden almaya çalıştı. 

Galançoz bölgesi, Haybah Köyü: Çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu 700 kişi canlı canlı yakıldı. Bu suçu işleyenler madalyayla ödüllendirildi. Ölenlerin en yaşlısı 110 yaşındaydı, en genci ise birkaç saat önce doğmuştu.  

Tanıklardan Salambek Zakriev o güne dair şunu söylüyor: “Haybah’tan dumanlar yükseliyordu. Byati Köprüsü yakınında 4 asker bir adamı kovalıyordu. Adamı öldürüp, cesedini Gekhi Irmağı’na attılar. Sürgünden 2-3 gün sonra bir ceset bulduk. Doğurmak üzereyken öldürülmüş bir kadına aitti, gömdük.” 

Yazarın Diğer Yazıları

Derneklerimiz – KAFFED – DÇB

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) uzun yıllara dayalı çalışma sonucu kurulduğunu biliyoruz. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu ile başlayan bir tartışma sürecinin içindeyiz. Dünya Çerkes Birliği (DÇB)...

‘Erkeklik ve toplumsal cinsiyet’

İletişim uzmanı ve gazeteci Derya Kap, “erkeklik üzerine düşünen ve henüz düşünmemiş olan tüm erkek izleyicilere özel” dört videodan oluşan bir seri hazırladı. “Türkiye’de...

Taliban’ın ‘erdem yasası’ yürürlüğe girdi

ABD’nin 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle beraber yeniden iktidarı ele geçiren Taliban’ın kadınlar başta olmak üzere halk üzerindeki katı baskısı sürüyor. İktidardaki Taliban, halihazırda ahlak polisi...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img