Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 21 Ocak günü oybirliğiyle Holokost olarak adlandırılan Yahudi soykırımının inkârını ve çarpıtılmasını kınayan kararı kabul etti.
Bu kararla BM, üye devletleri soykırımla ilgili eğitim programları geliştirmeye ve sosyal medya platformlarını da aktif önlemler almaya çağırdı.
BM kararı hakkında açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “İsrailli meslektaşım Yair Lapid ve ben, Holokost’un İnkârı ve Çarpıtılmasına İlişkin BM Kararı’nın bugün kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.
İnkâr faaliyetleri, BM kararında “soykırımın etkisinin küçültülmesi veya mazur görülmesini sağlayan uluslararası eylemler, Yahudileri suçlama girişimleri ve soykırımın olumlu bir tarihsel olay olarak gösterilmesi yönündeki çabalar” maddeleriyle yer aldı.
Tasarının özellikle 20 Ocak’ta kabul edilmesini isteyen İsrail ve Almanya, Nazi liderlerinin, “Yahudi Sorununa Nihai Çözüm” konu başlığıyla 20 Ocak 1942 yılında Berlin’de düzenledikleri Wannsee Konferansı’nın 80. yıldönümüne denk gelmesi itibarıyla BM’nin bu yönde karar almasının önemine dikkat çekti. Bu konferansın ardından alınan kararlar uyarınca, 6 milyona yakın Yahudi öldürülmüştü.
BM kararında, üye ülkelerden gelecekte soykırımlar yaşanmaması için Holokost’u ve Nazi kamplarını gelecek nesillere daha iyi anlatmaları istenirken, BM’nin ilgili kurum ve kuruluşlarına Holokost’un inkârı ve saptırılmasını önlemeye yönelik projeler geliştirerek bunları hayata geçirmeleri çağrısı yapıldı.