Eğitim Sen: Okullarda ayrımcılık devlet eliyle yapılıyor

0
579

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) hazırladığı “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı 1. Yarıyılında Eğitimin Durumu” raporu, sendika genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 

Rapordan satırbaşları 

Raporu paylaşan Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, eğitimin dinselleştirilmesi ve ticarileşmesi üzerinde durdu. 

-Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik, eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. 

-Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış; farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı, onları ve taleplerini görmezden gelmeyi ısrarla sürdürmektedir. 

-MEB verilerine göre, genel ortaöğretimde öğrenci sayısı 30’dan fazla olan şube oranı yüzde 62,8 gibi yüksek bir oranda iken, imam hatip liselerinde öğrenci sayısı 30’dan fazla olan şube oranının yüzde 14,5 olması, okul türleri arasında devlet eliyle ayrımcılık yapıldığını göstermektedir.  

-Özellikle salgın koşullarında genel ortaöğretimde ciddi biçimde derslik ve öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır ve bunun için yeterli bütçe ayrılmamıştır. 

-Eğitim sisteminde çocuklara yönelik etnik köken, dil ve inanç ayrımcılığı uygulamaları da sürüyor. Farklı kimlik ve inanç kökenine sahip çocuklara, özellikle Suriyeli çocuklara yönelik ayrımcı uygulamaların artmış olması düşündürücüdür. 

-Türkiye’de çocuk haklarına yönelik olarak ortaya çıkan karanlık tablo, çocuk haklarının ülkemizde sadece kâğıt üzerinde kaldığını gösteriyor.  

-Eğitim ve yaşam hakkı başta olmak üzere, Türkiye’de çocukların en temel haklarının tehdit altında olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz