Kadın Emeği Raporu’nda kadınların iş yaşamı

0
768

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Araştırma Dairesi, her yıl hazırladığı Kadın Emeği Raporu’nu paylaştı. 

Eşitsizlikle mücadele etmek zorunda bırakılan kadınların iş yaşamını mercek altına alan raporda şu ifadeler yer aldı: 

“Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı, AB ve OECD ülkelerinin oldukça altındadır. Yıllar içerisinde birçok ülkede kadınların istihdama katılımını artırmaya dönük politikaların etkisi ile kadın istihdamı artarken, ülkemizde bu oran oldukça sınırlı bir artış göstermiştir. Türkiye istihdamda cinsiyet açığının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. 

  

Veriler 

OECD ülkeleri ortalamasında istihdamda cinsiyet açığı yüzde 14,5; AB ülkeleri ortalamasında yüzde 10 iken, Türkiye’de yüzde 39,1. 

Erkeklerin istihdama katılım oranı yüzde 63,5 iken; kadınların istihdama katılım oranı sadece yüzde 29. 

İşsiz kadın sayısı her geçen gün artıyor. 2020 yılında geniş tanımlı kadın işsiz oranı yüzde 36,6 oldu. 

Genç kadın işsizliği resmi verilerin 2 katı. 

13,5 milyon kadın ücretsiz bakım emeği verdiği için çalışma hayatına katılamıyor. 

Her 10 kadından 3’ü kayıt dışı çalıştırılıyor. 

Toplamda 1 milyon 533 bin kadın yarı zamanlı çalışırken yarı zamanlı çalışanların yüzde 73’ü de kayıt dışı çalıştırılıyor. 1,2 milyondan fazla kadın ise hem yarı zamanlı hem de kayıt dışı çalıştırılıyor. 

Erkekler, kadınlardan yüzde 27,4 daha fazla kazanıyor. Erkek ve kadınlar arasındaki ücret eşitsizliği, işteki duruma göre de değişiyor. Ücretli çalışan erkek ve kadınlar arasındaki fark genişliyor. Ücretli çalışan erkekler, kadınlara göre yüzde 17,6 daha fazla kazanıyor. Yevmiyeli çalışan erkekler, yevmiyeli çalışan kadınlara göre yüzde 83,8 daha fazla kazanıyor. Ücretli çalışan babalarla ücretli çalışan annelerin ortalama ücret farkı ise yüzde 19. 

Her 10 kadın işçiden sadece biri sendikalı. Kadın işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 10 iken, erkeklerin yüzde 15,7.  

2016 Temmuz döneminde kamu görevlisi kadınların sendikalaşma oranı yüzde 64 iken, 2021 Temmuz döneminde 7,4 puan düşerek 56,6’ya geriledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz