Gazeteci Sedef Kabaş hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla, 12 yıl 10 aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
İddianamede, gazeteci Sedef Kabaş “şüpheli”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “müşteki”, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “mağdur” sıfatıyla yer alıyor.
“Anti-demokratik Lèse-Majesté yasası, otoriter siyasi yönetimi gösteren bir baskı aracı haline geldi”
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), yayımladığı raporda içlerinde gazeteci Sedef Kabaş’ın da bulunduğu tutukluların yargılanma sebebi olan ‘Cumhurbaşkanına hakaret suçunu’ düzenleyen 299. maddeyi eleştirdi.
Örgüt, Kabaş hakkında 12 yıl 10 ay hapis cezası istendiğini de hatırlattı ve hükümetin ilgili ceza kanunu maddesini eleştirel sesleri susturmak için kullandığını ifade ederek bu maddeyi “Lèse-Majesté” kanunu olarak tanımladı. Bu tanımlama, ‘iktidar güçlerini/liderini hedef alan suç’ şeklinde açıklanıyor. Bahsi geçen kanun, Türk Ceza Kanunu‘nda ‘cumhurbaşkanına hakaret suçu‘nun düzenlendiği 299. madde.
RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, “Bu anti-demokratik Lèse-Majesté yasası, otoriter siyasi yönetimi gösteren bir baskı aracı haline geldi. Bu yasa kaldırılmalı ve Türkiye uluslararası hukuka uymalıdır” dedi ve şu değerlendirmede bulundu:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı olduğu yakın zamanda teyit edilen 299. madde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik her türlü eleştiriyi ve haber alma özgürlüğünü bastırmak amacıyla sürekli olarak kötüye kullanılmaktadır.”