Almanya merkezli düşünce kuruluşu Bertelsmann Vakfı’nın her yıl hazırladığı endekse göre Türkiye, demokrasi ve hukukta son 10 yılda en fazla gerileyen ülke oldu.
Vakfın 137 ülkeye mercek tuttuğu ‘Dönüşüm Endeksi’nden (BTI) vahim bir tablo çıktı: 2004’ten bu yana ilk kez otokratik devlet kategorisinde bulunan ülkelerin sayısı, demokratik rejimleri geçti. Türkiye, son 10 yılda demokrasi ve hukukun en çok gerilediği ülke oldu. Türkiye, devletin temel işlevini yerine getirme kapasitesi bakımından 137 ülke arasında 74. sırada yer aldı. Çalışmada, liyakatin, kamu verimliliğinin gerilediği ve kurumların bağımsız olmadığı savunuldu.
‘DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre, 2023 yılında cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkiye, üç temel sorunla karşı karşıya: Raporda bu sorunlar, ‘Otoriterleşmenin konsolidasyonu, ekonomik kırılganlık ve artan oranda ihtilafların hâkim olduğu bir dış politika’.
Türkiye’de milliyetçiliğin yükselişte olduğu, ancak milliyetçi söylemlerin sadece AKP ve koalisyon ortağı olan MHP tarafından değil, muhalefet partileri tarafından da kullanıldığı belirtilen raporda “Kutuplaşma hız kesmeden devam etti” denildi.
Türkiye’nin 2011 yılına kadar “İslam ve demokrasinin bağdaşabilirliğine örnek gösterilerek alkışlandığına” dikkat çekilen raporda, özellikle 2013 yılından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sergilemeye başladığı “ataerkil ve siyasal İslamcı liderlik tarzının” hâkim hale gelmeye başladığı belirtiliyor.
Raporda, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş ve yargı bağımsızlığındaki gerilemenin “Türkiye’de işleyen serbest pazar ekonomisini gölgelediği” vurgulanırken yolsuzluk da “yaygın bir yapısal sorun” olarak nitelendirildi.
Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele için hedeflenen reformların büyük bir kısmını hayata geçirmediği vurgulandığı ve ekonomideki gerilemenin de mercek altına alındığı raporda “Hukuk devletinin erozyonu ve ekonomi yönetiminin bağımsızlığının olmayışı, Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor” denildi.