Çanakkale – 2 – Türkiye Çerkesleri (15. Bölüm)

0
998

Değerli okurlarımız, 

Ahmet Cevat Benk’in hazırladığı bu araştırma dosyasında; Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin yerleşimleri, tarihçeleri, nüfusları, ekonomileri, asimilasyon karşısındaki kayıpları gibi bilgiler paylaşılıyor. 

Sizler de yaşadığınız bölgelerden ya da başka illerden bu konuyla ilgili arşiv bilgilerini ulaştırarak katkıda bulunabilirsiniz. 

ahmetcevatbenk@gmail.com


Kahvetepe (Hakuçhable)

Biga ilçe merkezine 12 km mesafede olup, ilçe merkezinin kuzeybatısındadır. Köyün tamamı Çerkeslerden oluşmaktadır. Son nüfus sayımına göre 110 nüfus, 50 haneden oluşmaktadır. Köyde Çerkes kültürü yaşatılmaktadır. 40 yaş üzerindeki kişiler genel olarak Çerkes dilini konuşabilirler. Düğünler Çerkes kültürüne uygun olarak yapılır. Köyün ekonomisi tarımsal üretime bağlıdır. Öğretim çağında 7 öğrenci bulunmaktadır.


Çınardere (Çeçen)

Biga-Çanakkale yolu üzerinde Biga’ya 18, Çanakkale’ye 80 km uzaklıktadır. Çanakkale Boğazı’nın girişindeki Gürecealtı sahiline uzaklığı 12 km’dir. Köyde sürekli ikamet eden hane sayısı 69 olup nüfusu 142 kişidir. Yaz aylarında nüfus %20 oranında artmaktadır. Yarısına yakını Çeçenlerden oluşmaktadır. Sadece yaşlılar dil bilmekte, gençler ise bilmemektedir. Düğünler karma yapılmaktadır. Köyde yaşayan Çeçenlerin bir bölümü Sivas gibi Çeçenlerin yoğun yaşadıkları bölgelere göç etmiştir. Köye iskân Hicri 09.02.1277 tarihinde gerçekleşmiştir (Bknz. BOA Yer. Bil.193-21 Kurum A.MKT.MHM). Bölgenin en düzenli, tertipli köylerinden biridir.


Çınarköprü (Çeçen)

Biga kent merkezine 12 km mesafededir. Köyün tarihi Osmanlı arşivlerinde Dimetoka kazasına yerleştirilen Çeçenler olarak yer almıştır (Bknz: H-01.02.1279 tarih Yer Bil: 1-2 K:Y.PRK.UM). Köye iskân tarihi ise Hicri 13.10.1279’dur (Bknz: Yer. Bil: 259-17 A.MKT.MHM). Köye daha sonraki yıllarda diğer halklardan da yerleşenler olmuş ve hane sayısı 50’ye çıkmıştır. Köyde Çeçen nüfus 7-8 hane ve 20-30 kişi civarındadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz