Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Avrupa Birliği’nin (AB), kendilerine yönelik aldığı yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden duyurulan yazılı açıklamada, “NATO ve Avrupa Birliği’ne üye devletler, Avrupa Konseyi’ndeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü sürekli Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürüyor. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubat’ta Rusya’nın, Avrupa Konseyi’nin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar” denildi.
Kararın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne iletildiği vurgulanan açıklamada, “Bu şartlar altında ülkemiz Avrupa Konseyi’nde kalmayacak. 15 Mart’ta Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e, Rusya Federasyonu’nun örgütten çekildiğine dair bildirimde bulunuldu” ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya’nın 25 yıldır üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nden ayrılma kararını 16 Mart’ta onayladı.
Rusya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1945 yılında insan haklarının gözetilmesi hedefiyle kurulan Avrupa Konseyi’nden ayrılan ikinci ülke oldu. 1969’da Yunanistan, Albaylar Cuntası’nın iktidarı ele geçirmesinden sonra üyelikten çıkarılmakla yüz yüze kalınca konseyden ayrıldığını ilan etmişti.
Rusya bu kararla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekilmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yargı alanı dışına çıkmış olduğundan, Rusya Federasyonu yurttaşları yerel mahkeme kararlarına karşı AİHM’ye başvuru haklarını yitirmiş oldu.
AİHM tarafından yapılan açıklamada, Rusya aleyhindeki tüm şikâyetlerin değerlendirilmesinin askıya alınması kararı verildiği belirtildi.
Açıklamada “Mahkeme, Rusya Federasyonu’nun Avrupa Konseyi üyeliğini 16 Mart 2022 tarihinden itibaren sona erdiren Bakanlar Komitesi kararı uyarınca, bu kararın mahkemenin çalışmaları için yasal sonuçlarını değerlendirene kadar, Rusya Federasyonu aleyhindeki tüm başvuruların değerlendirilmesini askıya almaya karar verdi” denildi.