Maratonda Abhaz bayrağıyla koştu

0
1104

Almanya’da yaşayan Zeki Kapba, 3 Nisan’da 22 kilometrelik Berlin Yarı Maratonu’nda Abhaz bayrağıyla koştu.  

Almanya’nın başkenti Berlin’de 41. kez gerçekleştirilen yarı maratona 121 ülkeden 33 bin kişi katıldı. Zeki Kapba, sorularımızı internet üzerinden yanıtladı.


-Öncelikle kutluyoruz. İlk olarak okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız. 

-İsmim Zeki Kapba. 1963 doğumluyum, Düzce Efteniye Aksu (Albız Bey) Köyü’ndenim. 14 yaşından beri Almanya’da ikamet ediyorum. Okul ve meslek öğreniminden sonra çalışma hayatına atıldım ve halen de çalışmaktayım. 

Uzun seneler Almanya Hagen-Dortmund ve çevresi Abhaz Kültür Derneği Yönetim Kurulu’nda görev yaptım.  

1992 Abhazya-Gürcistan Savaşı’nın başlaması ile kurulan Avrupa Abhaz Kriz Komitesi’nde görev aldım ve Abhazya adına protesto eylemleri, propaganda ve bilgilendirme çalışmalarına katıldım. Akabinde, 1993 senesinde Cenevre’de başlatılan barış görüşmelerine ve 2008 savaşı sonrasında tekrar başlatılan Cenevre sürecine Abhaz delegasyonu aktif üyesi olarak katıldım. 

  

-Daha önce de Almanya’da yarı maratonlara katılmışsınız. Günlük yaşamda da yürüyüşler yapıyorsunuz, bisiklete biniyorsunuz. Sporcu yönünüzü öğrenelim… 

-Spor ile alakam her zaman için mevcuttu… Gençliğimde futbola merakım vardı ve fırsat buldukça top oynardım. Daha sonraları vücut geliştirmeye merak sardım ve uzun bir süre devam ettim. Mesleki ve bazı özel nedenlerden dolayı, uzun bir süre spordan uzak kaldım. 2015 senesinde tesadüfen denk geldiğim Berlin Maratonu, tekrar spora başlamama vesile oldu. Tempolu yürüyüş ile kilo verme ve kondisyon çalışmalarının ardından koşmaya başladım. Nihayetinde, ilk defa 2017 senesinde Berlin Yarı Maratonu’na katıldım. Ve bugüne kadar, 2018 Berlin Maratonu da dahil olmak üzere, çeşitli yarı maratonlara ve şirketlerarası kısa mesafeli koşulara katıldım. Bu sene ilk defa, bir yarı maratonu 2 saatin altında koşmayı başardım. 

  

-Abhaz bayrağıyla koşmuşsunuz, bu kararı nasıl aldınız, çevreden gelen tepkiler nasıldı, siz neler hissettiniz? 

-Katıldığım uluslararası çaptaki organizasyonlarda, Abhazya bayrağını yanımdan eksik etmiyorum. Koşu önce ve sonrasında da Abhazya bayrağı ile dolaşıyorum, tabii ki insanların ilgisini çekiyor ve bilgi istiyorlar…  

Abhazya, BM tarafından tanınan bir devlet olmadığı için resmi kayıt işlemlerinde Abhazyalı sporcu olarak not düşemiyoruz. Lakin hangi spor kulübü adına katıldığımızı belirtebiliyoruz ve burada “Sport Abkhazia” olarak not düşerek, bir şekilde Abhazya’yı tanıtmış oluyoruz. Koşunun yanında, düzenli olarak dağ bisikleti de kullanıyorum ve tempolu yürüyüşler yapıyorum. 

  

-Bir haber siteniz vardı, devam ediyor mu, bilgi verir misiniz… 

-2002 senesinde, Abhazya’yı çeşitli lisanlarda tanıtmak, ilgilenenleri Abhazya hakkında bilgilendirmek amacı ile, güncel bilgiler, resimler vs. içeren www.kapba.de adresli bir internet sitesi düzenledim. Uzun seneler devam ettim. Sosyal medyanın, Facebook, Twitter vs. tamamen yaygınlaşıp, insanların anında haber alma imkânlarının çoğalması ile siteyi güncellemeyi devam ettirmedim. Lakin site halen online ve bilgilere ulaşmak mümkün… 

Önceki İçerik“Aramızdaki Deniz”
Sonraki İçerikHitit bileziği
Gül Yılmaz
1965 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü’ndeki lisans eğitimini 1986’da tamamladı. İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü Oksoloji Bölümü’nde yüksek lisansını yaparken Milliyet gazetesinde düzeltmenliğe başladı. İÜ Sosyal Antropoloji Bölümü’nde 1990 – 1992 yıllarında üstlendiği okutmanlık görevinden sonra iki yıl Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çalıştı. Cumhuriyet gazetesiyle döndüğü düzeltmenliği, emekliliğinin ardından Radikal, Karşı Gazete’de ve serbest düzeltmen olarak çeşitli yayınevlerinde sürdürdü. “Çocuk İsimleri Sözlüğü” adlı kitabı yayına hazırladı (Epsilon Yayınevi). Bazı yurtdışı gezilerine ilişkin izlenimlerini yazdı (Cumhuriyet, Jıneps, Hürriyet Seyahat). Dönem dönem Ruhi Su Dostlar Korosu koristi ve Kafkas halk dansları oyuncusu oldu. 2018-2019’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin “Türkiye’de Kültürel Çoğulluğun Bağımsız Araştırmacıları ve Sivil Toplum Kuruluşları İçin Ağ Oluşturma ve Eğitimi”ne katıldı. Halen Hürriyet Gazetesi/Ekler’de yarı zamanlı düzeltmenlik yapıyor ve Aralık 2018’den bu yana Jıneps gazetesi yayın kurulu üyesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz