Mülteci Film Festivali

0
623

Halkların Köprüsü Derneği tarafından düzenlenen 2. İzmir Mülteci Film Festivali’nde Hindistan, Fransa, Almanya ve İtalya gibi farklı ülkelerden göç ve mülteci hikâyeleri anlatan ya da mülteciler tarafından çekilmiş 35 kısa metrajlı ve 14 uzun metrajlı film gösterildi. 

  

“Çerkeslerin garip bir konukseverlikleri var” 

12-16 Nisan tarihleri arasında İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşen festivalin son gününde gösterilen, Çerkeslerin yaşamlarını ve yaşadıkları zorlukları konu alan, 2007 yapımı “Küllerinden Doğmak” adlı belgeselin yönetmeni Enis Rıza, filmin çekim sürecini anlattı: “Çerkeslerin garip bir konukseverlikleri var. Bir köyde çekim yaparken çekime başlamadan önce mutlaka bir şeyler ikram ediyorlar. Bu süreçte biraz da Çerkesleştiğimizi söyleyebilirim. Çerkes toplumu çok örgütlü bir toplum. Kamera arkasını anlatmak istiyorum. Çekim yaparken arkadaşlara bir şey söyleyemeye gidiyorum, herkes ayağa kalkıyor. Otururken yine ayağa kalkıyorlar. Binlerce kilometre yol kat ettik ve söyleşiler yaptık.” 

Mültecilerin çetelesi 

Festival kapsamında film ekipleri ile söyleşiler, panel, atölye, sergi ve tiyatro gösterisi gibi etkinlikler de izleyici ile buluştu. 

1993 yılından günümüze kadar Avrupa sınırlarında hayatını kaybetmiş 35 bin 597 mültecinin isimleri, ölüm yeri, nedeni ve tarihlerinin bilgisini aktaran, Christian Alexander Rogler’in ‘Yaşamak İstiyordum/I Wanted to Live’ isimli filmin sürekli gösterimi festival süresince ziyaretçilerle buluştu. 

 

‘Ezidi Soykırımı’na dikkat çekildi 

Prof. Dr. Cem Terzi’nin moderatörlüğünde Zülfü Livaneli, Yazda Derneği’nden Natia Navrouzov, Farida Falıt Jrdo ve soykırımdan sağ kurtulan Ameena Qasım Khalaf’ın katıldığı Ezidilerin Direniş Hikâyeleri” başlıklı panel de festival kapsamında 13 Nisan’da gerçekleşti. 

  

‘Unutma Beni’ çiçeği ile atölye düzenlendi 

Festivalde ayrıca Ermeni Soykırımı ile özdeşleşen “Unutma Beni” çiçeğinin çimlendirilmesi, çoğaltılması ve saksı değişimi gibi süreçlerinin uygulamalı olarak deneyimlendiği bir atölye de gerçekleştirildi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz