Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dayanışma Ağı (AĞ-DA), 16 Nisan 2022’de Ankara’da bir konferans düzenleyerek Mayıs 2020-Haziran 2021 tarihleri arasında yürütülen “OHAL Sonrasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mücadelesi ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları: Akademide ve Sivil Toplumda Sorunlar, Beklentiler, Öneriler” araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
Araştırma, OHAL’i takip eden ve günümüze uzanan süreçte toplumsal cinsiyet alanında akademik düzeyde bilgi üretiminde yaşanan problemlerin derinleştiğini ve bu konudaki olanakların daraldığını, akademik bilginin toplumsal cinsiyet eşitliği mücadele pratikleriyle olan bağlarının örselenerek zayıfladığını, akademinin toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki örgütsel mücadelenin bir parçası olmaktan giderek uzaklaştığını varsayıyor.
Araştırma merkezlerinin durumunda bir değişiklik olup olmadığına dair soruyu yanıtlayan 80 kişiden 44’üne (yüzde 55) göre merkezler, ad değişikliği kadroların daraltılmasına yöneticilerin değiştirilmesinden, çalışanlarının görevden alınmasına kadar bir dizi baskıcı uygulamanın nesnesi haline geldi.
OHAL’in toplumsal cinsiyet alanını tahrip eden uygulamaların arttığı bir süreç başlattığı söylenebilir. Anabilim dallarının bir kısmı OHAL uygulamalarıyla kadrosu yenilenerek, yöneticiler değiştirilerek, öğretim elemanları görevlerinden alınarak ve programları kapatılarak bir baskıcı uygulamaya maruz bırakılmıştır. Ancak uygulamaların genel bir politikanın sonucu olmaktan ziyade, üniversiteden üniversiteye değişen bir tarz olduğu gözlendi.