Kadın Eserleri Kütüphanesi 32. yıl şenliği

0
471

Balat’taki tarihi bir binada tam 32 yıldır hizmet veren Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluşunun 32. yılı, 14 Mayıs’ta “32. Yıl Şenliği” ile kutlandı.  

Osmanlı’dan günümüze kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri ve belgeleri koruyan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, yazılı, işitsel, görsel ve üç boyutlu materyalleri ve belgeleri toplayarak arşiv ve koleksiyonlar oluşturuyor. Kadın tarihinin birincil kaynaklarını gün ışığına çıkarıp tek merkezde toplamasının yanı sıra, günümüz kadınlarının özel arşivleri de kütüphaneye kazandırılıyor ve birçok yayın da yapılıyor.  

Müzik, dayanışma mezatı, şiir dinletisi, dans performansı ve tiyatro oyunlarıyla şölene dönüşen etkinlikte vakfın “hafıza mekânı” olarak önemine işaret edildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kütüphane binasına yönelik restorasyon planının öne çıktığı kutlamada konuşan Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu, yapılan bütün çalışmaların sonraki nesillere kültürel ve tarihsel mirası bırakma misyonunun bir parçası olduğunun altını çizerek, “Şu an içinde bulunduğumuz tarihi bina, kadın hareketinin hafıza mekânıdır. Kadınların belleği ve İstanbul kent kültürüne dair mirası buluşturan önemli bir hafıza mekânı olarak gelecek kuşaklara da çok büyük hizmetlerde bulunacaktır.  

Bugün bir yandan 32. yılımızı kutlamanın sevincini yaşarken bir diğer sevincimiz de İBB yetkilileri Sayın Mahir Polat ve Sayın Oktay Özel’in restorasyon sonrasında da bu binada daha iyi koşullarda hizmet vermeye devam edeceğimizi müjdelemiş olmasıdır” dedi. 

Türkiye’nin ilk ve tek kadın kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Kadın Eserleri Kütüphanesi binası, restorasyon için boşaltılacak. Yaklaşık 48 özel arşiv koleksiyonu, 14 bin kitap, 469 süreli yayın ve 8 bin efemera koleksiyonu, restorasyon bitene kadar depoya kaldırılacak. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz