İnsanlık tarihinde görülen en ölümcül salgın olan kara veba hakkında yeni bir çalışma yayımlandı. Nature dergisinde “14. yüzyıl Orta Avrasya’sında Kara Vebanın Kaynağı” başlığıyla yer alan araştırma kapsamında, 13. yüzyıla ait iki mezarda yapılan DNA incelemeleri sonrasında tespit edilen genetik materyaller, salgının 1330’ların sonlarında Kırgızistan’da ortaya çıktığını kanıtladı.
İskoçya’daki Stirling Üniversitesi, Almanya’daki Max Planck Enstitüsü ve Tübingen Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, Kırgızistan’daki Issyk Kul Gölü yakınlarında yer alan mezarlıklardaki iskeletlerin dişlerinden DNA örneklerini analiz etti.
Araştırma ekibinden Philip Slavin, çalışmanın bu salgının kökenine ilişkin asırlık tartışmalara son noktayı koyduğunu belirtti.
Tübingen Üniversitesi’nden araştırmacı Maria Spyrou, dişleri analiz ettiklerini çünkü dişlerin birçok kan damarı içerdiğini ve araştırmacılara “bireylerin ölümüne neden olabilecek kan yoluyla bulaşan patojenleri tespit etme şansı” verdiğini açıkladı.
Dağ faresi gibi memelilerde bulunan ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen yersinia pestis bakterisinin neden olduğu hastalık, 1346 ile 1353 arasındaki 8 yıllık dönemde 3 kıtada milyonlarca can kaybına neden olmuştu.
Salgının kaynağına dair daha önce çeşitli teoriler ortaya atılsa da kesin bir sonuca varılamamıştı.