Federal Yasa’daki değişiklik hakkında

0
509

Rusya Federasyonu’nda (RF) DUMA’ya sunulan “24 Mayıs 1999 tarihli 99-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun Yurtdışındaki Vatandaşlara Yönelik Devlet Politikasına İlişkin Federal Yasa’da Değişiklik Yapılmasına Dair” yasa taslağı hakkında anavatanda faaliyet gösteren İnsan Hakları Merkezi liderliğinde, aralarında Moskova’da bulunan hukukçuların da yer aldığı uzmanlar tarafından Kuzey Kafkasya’daki cumhuriyetlerin başkanlarına ve Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanı’na gönderilmek üzere Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından hazırlanan, KAFFED ve üye derneklerin de aralarında yer aldığı toplam 84 sivil toplum örgütü tarafından imzalanan yazıyı yayımlıyoruz. 

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı’na: Lavrov S.v. 

Adigey Cumhuriyeti Başkanı’na: Kumpilov M.k. 

Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı’na: Melikov C.a. 

İnguşetya Cumhuriyeti Başkanı’na: Kalimatov M.m.  

Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanına Kadırov R.a. 

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Başkanı’na: Temrezov R.b. 

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti Başkanı’na: Menyaylo S.i. 

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Başkanı’na Kokov K.v. 

Adigey Cumhuriyeti Devlet Konseyi-Khase Başkanı’na: Narojnıy V.i. 

Dağıstan Cumhuriyeti Halk Meclisi Başkanı’na: Askenderov Z.a. 

İnguşetya Cumhuriyeti Halk Meclisi Başkanı’na: Tumgoyev M.u. 

Çeçenistan Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı’na: Daudov M.kh. 

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Halk Meclisi Başkanı’na: İvanov A.i. 

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı’na: Mançev A.v. 

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı’na: Yegorova T.b. 

  

Sayın Sergey Viktoroviç! 

Kanlı ve trajik Rus-Kafkas Savaşının sona ermesinin ardından tarihi vatanlarından sürgün edilenlerin torunları olan bizler (Kuzey Kafkasya halklarının temsilcileri), anavatanımızda olup biten her şeyi yakından takip ediyoruz. Tıpkı RF’deki soydaşlarımız gibi, Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurmak için tüm nüfuzumuzu kullanmaya çalışıyor, kültürel, ekonomik, bilimsel, diplomatik, sosyal vb. gibi her türlü bağların geliştirilmesine ve güçlendirilmesine mümkün olan her şekilde katkıda bulunuyoruz. 

Rusya yurttaşlığı statüsüne ilişkin Rusya mevzuatında yapılan tüm değişiklikleri yakından izliyoruz. Bu bağlamda, Devlet Duması komitesi Bağımsız Devletler Topluluğu işleri birinci başkan yardımcısı Konstantin Zatulin tarafından parlamentoya sunulan ve 24.05.1999 tarihli 99-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun yurtdışındaki yurttaşlarla ilgili devlet politikası hakkında” Federal Yasasına ilişkin, ana yeniliği Rus dili bilgisinin yurttaşlık için zorunlu bir gereklilik halini alması olan değişiklik tasarısına dikkatinizi çekmenin gerekli ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, bu değişiklikler kabul edilirse, Rusya Federasyonu hükümetine “tarihsel olarak Rusya topraklarında ikamet eden halkların” listesini oluşturma ayrıcalığı verilir.  

Böylece, önerilen projede Bay K. Zatulin, başlangıçta, Kuzey Kafkasya halklarının temsilcilerine Rus, Ukrayna ve Belarus halklarıyla eşit bir temelde yurttaşlık statüsü atfetmiyor, aksine onları Rusya hukuk alanının sınırı dışına çıkarıyor. 

Unutulmamalıdır ki 2019 yılında, Rusya Federasyonu’nun yurttaşlarla ilgili mevzuatının Suriyeli Adıgelerin (Çerkeslerin) sorunlarına ilişkin bir talebe yanıt olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bildirimine göre, “Rusya Federasyonu’nun Yurt Dışındaki Yurttaşlarla İlgili Devlet Politikası” ile ilişkin Federal Yasa’nın 1. maddesinin, Suriye Arap Cumhuriyeti’nde yaşayan etnik Adıgeler (Çerkesler) yurttaş olarak kabul edilebilir. Burada Rusya ile manevi, kültürel ve hukuki bağ lehine özgür bir seçime sahip olmaları önemlidir. Aynı zamanda onların Rusya yurttaşlarına ait olduğunun tanınması, Rusya Federasyonu halklarının ana dilleri olan Rus dilini korumak için sosyal veya profesyonel faaliyetlerle desteklenen bir kendi kendini tanımlama eylemidir…”. 

Rus diasporasının bugünün Rusya’sını tarihi vatan olarak tanımladığı gibi, Kuzey Kafkasya diasporası da, ikamet ettikleri ülkelerden bağımsız olarak bugünün Rusya’sında (Rusya Federasyonu) yer alan ve Federasyon Anayasasına göre Rusça ile birlikte kendi dillerinin devlet dili olduğu Kuzey Kafkasya’yı ve cumhuriyetlerini tarihi vatan olarak tanımlar. Bunun, potansiyel Rusya yurttaşları olarak kabul edilmemiz için yeterli olduğuna inanıyoruz. 

Bu değişikliklerin kabul edilmesi halinde, devasa Kuzey Kafkasya diasporasının aslında potansiyel Rusya yurttaşlığı statüsünü kaybedeceği ve bunun da son yıllarda Rusya Federasyonu ile kurulan kültürel, ekonomik, sosyal, bilimsel ve aile bağlarının yok olmasına yol açacağı oldukça açıktır. Bu bağlamda birçoğumuz kendine oldukça haklı ve makul bir şekilde şu soruyu soruyor ve şu yorumu yapıyor: “Bize karşı bu tutum, atalarımızın Osmanlı İmparatorluğu’na zorla sürgün edilmesiyle sonuçlanan kanlı Rus-Kafkas Savaşının devamı mıdır acaba?” “Rusya’nın yakın tarihteki bu zalim tutumundan halen vazgeçmediği açıktır: Rusya bizi tekrar yurdumuzdan koparmaya çalışıyor.”   

Sayın Sergey Viktoroviç, bizler, Türkiye’de yaşayan Kuzey Kafkasya diasporası temsilcileri olarak, endişelerimizi ve itirazlarımızı göz ardı etmeyeceğinizi ve Bay Zatulin tarafından 24.05.1999 tarihli 99-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun yurt dışındaki yurttaşlarla ilgili devlet politikası hakkında” Federal Yasa’ya ilişkin önerilen değişikliklerin reddedilmesini sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı umuyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz