Masal festivali

0
514

Laz Enstitüsü ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği ortaklığıyla yürütülen Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı projesi kapsamında düzenlenen “Tehlike Altındaki Diller Masal Festivali”, 4-5 Haziran’da Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni SANAT’ta yapıldı.  

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Tehlike Altındaki Diller Masal Festivali, UNESCO tarafından Türkiye’de tehlike altında olduğu tespit edilen dillerin masallarını bir araya getirdi. 

Genel yönetmenliğini İsmail Avcı Bucaklişi’nin, sanat yönetmenliğini Turna Sümeyye Anıl’ın yaptığı festival boyunca Lazca, Çerkesçe, Zazaca, Judeo Espanyol/Ladino, Batı Ermenicesi, Romeika, Süryanice, Surayt, Pomakça, Romanes, Abhazca/Abazaca, Hemşince, Gürcüce ve Gagauzca masallar anlatıldı. Adigece masalları Ahmet Çelik, Abhazca masalları ise Gunda Ankvab seslendirdi. 

Alevi-Dersim müziği araştırmacı ve icracısı Kemal Kahraman “Sözlü Hafızada Şahmaran”, Müzisyen, Hemşin kültürü araştırmacısı, Hikmet Akçiçek “Hemşin Masalları”, İsmail Avcı Bucaklişi “Laz Masalları”, sosyolog Hıdır Eren, “Zaza Masallarına Kısa Bir Yolculuk Jung’cu Psikoanalitik  Bir Çözümleme” başlıklarıyla söyleşiler gerçekleştirdi. İki gün süren etkinlikte “Her Dil Tarihin Arşividir” başlıklı bir sergi de yer aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz