Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Mor Dayanışma

Melodisiyle aşina olduğumuz “Kadınlar vardır, kadınlar vardır, kadınlar her yerde!” sözleri, Mor Dayanışma’nın 3. Türkiye Kadın Konferansı’nda vücut buldu. 

Şişli Belediyesi Derviş Eroğlu Kültür Merkezi’nde yapılan konferans, “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı” sloganıyla başladı. 

“Kadınların Talepleri” yazan koca bir afişte 10 temel talep sıralandı: Kadın cinayetlerini ve erkek şiddetini önleme merkezleri açılması; Kadın Bakanlığı’nın kurulması, kadın sığınma evinin açılması, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar imzalanması ve dahası… 

Konferansın ilk gününde, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden katılımcı olan ve yurtdışından çevrimiçi mesajlarını ileten kadın ve LGBTİ+’ların çeşitliği, siyasi parti temsilcilerin katılımı, örgütlü mücadeleye yaptıkları vurgu, orada yer alan ve konferansı izleyen her kadına eminim ki dayanışma, ümit, cesaret ve güç verdi.  

Farklı kentlerden konferansa gelen ve çeşitli hak alanlarında faaliyet yürüten katılımcılardan bazılarının mesajları şöyle:  

-İzmir Mor Dayanışma’dan Deniz Uslu: “Şimdi zamanı çünkü bizim artık bir kız kardeşimizi daha kaybetmeye tahammülümüz yok! Şimdi zamanı çünkü bu gelecek, bu bedel, bu emek, bu hayat bizim!” 

-Gaziantep’ten konferansa katılan Ayfer Teyze: “Anadolu kadınını temsilen buradayım. Anadolu’da da kadınların çoğu kendini savunamıyor. Bizim de sesimiz duyulsun, biz de kadın olarak değer görmek istiyoruz!” 

-Sinbo işçisi Dilbent Türker, kadın işçilerin tacize, mobbing’e direnerek nasıl sendikalaştıklarını; Kod29’dan işten atılmalarına karşı verdikleri mücadeleyi özetliyor: “Direnerek pek çok hakkı kazandık! Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Mücadelemiz sürecek!” 

-Validebağ Gönüllüleri’nden Hikmet Durukanoğlu: “Mücadelemizi kurumsallaştırmayı tartışalım, konuşalım. Salonlarda ve sokakta slogan atmakla kalmayalım; mesela kadın sendikası kurabiliriz… Bunları konuşalım, tartışalım… 

-Adana’dan gelen trans kadın Melsu Ertan: “Şiddetin kurucu normlarına inat biz normal değiliz. Kendini yanlış ve yalnız hisseden herkese sesleniyorum: Biz buradayız, varız, yalnız değilsiniz!” 

-Yine İzmir’den 3. Türkiye Kadın Konferansı’na katılan Sultan Gürarslan: “Kızlarıma örnek olabilmek ve kadın dayanışmasına destek olmak için buradayım. Bazen karamsarlığa kapılsam da umutlu olmak zorundayız. Birbirimize umut aşılamak zorundayız!” 

Her toplantı gibi 3. Kadın Konferansı’nın ilk gününde de halay ve zılgıtlar ile kadınlar eğlenmeyi de ihmal etmedi… 

Yaşasın Kadın Dayanışması! 

Kadınlar ve LGBTİ+’lar vardır!  

Ve her yerdedir! 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

SGDF’li Müslüm Koyun davası: Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü ve siyasi mahpuslara karşı artan hak ihlalleri örneği

Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik kısıtlar ile hapishanelerde yaygınlaşan hak ihlallerine dair şikâyetler, son yıllarda artıyor. Türkiye’de gençlerin örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlaller, siyasi...

Afette kadın: Farklılaşan mağduriyetler

Kadın olmak zor, afetlerde çok daha zor çünkü koşullar kadınların ihtiyaçlarının giderilmesine olanak sağlamıyor. Afet sonrası yardım ve düzenlemeler de ağırlıkla “erkek bakış açısıyla”...

Çerkes toplumunda ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’

Pandemide artan kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine rağmen Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve çözümün “gelenek ve göreneklerde mevcut” olduğunun açıklanması farklı toplum kesimlerinin...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img