Çerkes gençleri kendi anayasalarını yazıyor

0
674

Bu ay, İsrail diasporasından bir gencimiz konuk oldu Jineps’e. Kfar Kamalı Şirin İşleyen’in projesini biz çok sevdik ve çalışmalarını takdir ettik. Gençlerimizin yolları açık olsun.

-Merhaba, öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız.  

-Merhaba, ben Şirin İşleyen. Şapsığların Hathı sülalesindenim ve Kfar Kama/İsrail’de yaşıyorum. 23 yaşındayım. Babam Düzce, annem ise Kfar Kamalı (Hakhu sülalesi). Tel-Hai Collage Bilgisayar Bilimleri bölümünde okuyorum. Anadili seviyesinde konuşabildiğim 5 dil (Çerkesçe, Türkçe, İbranice, İngilizce, Arapça) biliyorum. Birçok sosyal projede görev aldım/alıyorum. 

-Geçtiğimiz günlerde Kfar Kama birden çok etkinliğe, festival ve kampa ev sahipliği yaptı. Bu etkinlikler içerisinde sizin de çok önemli bulduğumuz bir projeniz vardı. Bize biraz bahseder misiniz lütfen. Proje hangi program kapsamındaydı, bu program ne zaman başlamıştı, sizin çalışmanız hangi kuruluşlar tarafından desteklendi ve nasıl yürütüldü? 

-Elçilik Programı, 2019’da İsrail’in Sosyal Eşitlik Merkezi’nin desteğiyle başlatılmıştır. Bu programın amacı İsrail’de yaşayan Çerkesleri sosyo-kültürel açıdan desteklemektir.  

Bu program dahilinde Çerkes kültürü için proje oluşturan katılımcılara maddi manevi destek sağlanmıştır. Oluşturan projelerde Çerkes tarihi ve dili üzerine çalışmalar yapılmıştır, katılımcıların köylerine ve kültürlerine yönelik oluşturulan projelere destekte bulunulmuştur. Çerkes dili ve kültürü üzerine gerçekleştirilen projeler arasında Çerkesçe çocuk kitaplarının hazırlanması, Çerkesçe tiyatro oyunlarının hazırlanması gibi projeler yer almıştır.  

Ben de Elçilik Programı’na katıldım. Program kapsamında bize sunulan fırsatları değerlendirmek ve uluslararası bir seviyeye taşımak istedim. Bunun sonucunda “Anayasa” projesini hazırladım.  


-Anayasa projesi nedir? 

-Anayasa projesi Çerkes diasporasından gençlerin bir araya gelip kendi anayasalarını yazmalarını amaçlayan projedir. Bu proje aynı zamanda gençlerin farklı bakış açılarını göz önünde bulundurup işbirliği yaparak bir ülkenin nasıl yönetileceği sorusunun cevabını aramayı amaçlamaktadır.  

Bu projenin gerçekleşmesi için ilk önce sponsor arayışına girdim ve aradığım sponsorları buldum. İsrail Sosyal Eşitlik Merkezi ve Kfar Kama Belediyesi’nin katkıları sayesinde projeyi hayata geçirmek için adım attım.  

Bir sonraki adımda çeşitli görüşmelerde bulundum ve görüşmeler sonucunda Ankara Çerkes Derneği Gençlik Komisyonu ile projeyi birlikte hayata geçirmeye karar verdik.  

Projemizi 5 günlük bir süre içerisinde gerçekleştirdik. Birinci gün tanışma toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda Çerkes gençlerinin kimlik tanımları üzerine konuştuk ve Türkiye ve İsrail anayasalarını inceledik.  

Projenin ikinci gününde Golan tepelerindeki eski Çerkes köyleri ve Rihaniye Köyü ziyaret edildi. Rihaniye Köyü’nde seminer düzenlendi. Bu seminer İsrail’de yaşayan Çerkeslerin Yahudiler ve Araplarla ilişkileri üzerineydi.  

Üçüncü gün Akre şehri turu yapıldı. Akre şehri eski bir Osmanlı liman şehridir. Bu şehrin ziyaret edilmesinin amacı İsrail Çerkeslerinin sürgünde ilk olarak bu limana inmiş olmalarıdır. Bu ziyaret sonrasında Kfar Kama’da Jonty Yamisha, “Xabze” üzerine hazırladığı sunumu çevrimiçi bir şekilde bizlere sundu.  

Projenin dördüncü gününde Kudüs’e gidildi. Meclis ziyareti yapıldı. Meclisin işleyişi üzerine incelemeler yapıldı. Yad ve Shem müzeleri ziyaret edildi. Daha sonrasında İslam Müzesi ziyaret edildi.  

Projenin beşinci gününde ise anayasanın yazılması için adımlar atıldı. Farklı gruplar oluşturuldu ve bu gruplar anayasanın değişik konularını ele alarak hazırladı. En sonunda ise hazırlanan tüm içerikler birleştirilerek anayasa hazırlanmış oldu. Beşinci gün aynı zamanda projenin son günü olduğundan dolayı bir veda akşamı düzenlendi. Bu veda akşamında ceug yapıldı. Vedalaşma duygu dolu bir şekilde gerçekleşti.  

Bu proje tasarlanırken koyduğumuz hedefleri proje sonunda gerçekleştirmiş olmak bizler için oldukça değerli. Kısa bir süre içerisinde farklı coğrafyalardan Çerkes gençlerinin bir araya gelip gelecekleri adına böylesine değerli adımları atması bence oldukça önemli bir atılım. Ankara Çerkes Derneği Gençlik Komisyonu ile birlikte etkin bir şekilde projemizi gerçekleştirdik. 

-Projenin devamı var mı? 

-Evet, eylül ayında bu işbirliğinin devamı için Ankara Çerkes Derneği’ne konuk olacağız ve bunun için heyecanlıyız.  

-Teşekkür ediyoruz ve başarılar diliyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz