İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırı

0
207

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü saat 16.20 sularında bir patlama meydana geldi. Caddenin en kalabalık olduğu saatlerde meydana gelen patlamanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi gönderildi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. 

Olay yerinden canlı yayın yapan Habertürk kanalı, patlamanın İstiklal Caddesi’nin girişinin 200 metre ilerisinde, tramvay yolunun yakınındaki bir bankta meydana geldiğini duyurdu. Patlama nedeniyle yerde çukur oluştu, çevredeki kaldırım taşları yerinden sökülürken, çok sayıda dükkânın camları kırıldı.  

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlamadan bir saat sonra yayın yasağı kararı aldı. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, saldırının failinin Suriye uyruklu bir kişi olduğunu açıkladı. 

İstiklal Caddesi’ndeki saldırının ardından aralarında bomba düzeneğini bırakmakla suçlanan Ahlam Albashir’ın bulunduğu 49 şüpheli, 17 Kasım’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. 

Şüphelilerden Albashir ile birlikte ona ve firari şüpheli Bilal Hassan’a Türkiye’de yardım ettikleri öne sürülen 17 şüpheli ‘Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozma’ ve ‘Nitelikli Kasten Öldürme’ suçlarından 18 Kasım’da tutuklandı. 3 şüpheli adli kontrol kararıyla serbest bırakılırken, diğer 29 şüphelinin sınırdışı edilmesine karar verildi. 

Olayla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden 24’ü tutuklandı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından saldırganın YPG/PYD bağlantısı olduğu açıklanmıştı ancak bunu takiben ortaya çıkan ifadeler akılları karıştırdı. 

İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen bombalı saldırının hemen ardından avukat Jiyan Tosun ve İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, hedef gösterildi. Bombalı saldırı sonrasında iktidar yetkililerinin yaptığı açıklamaları işaret eden Eren Keskin, “Soruşturma tamamlanmadan yapılan her açıklama hedef saptırmaya yöneliktir. Kaldı ki bu olayda son derece şüpheli durumlar var” dedi. 

HDP’nin araştırma önergesi reddedildi 

TBMM Genel Kurulu’nda, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Taksim saldırısının araştırılması” için verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 

Yasaklamalar 

İstanbul Valiliği, Taksim’de 13 Kasım’da gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında “İstiklal Caddesi’nde güvenlik, huzur ve asayişin korunması, mevcut yaya trafiği akışının hızlandırılması konularında alınması gereken önlemlere ilişkin bir Genel Emir” yayımladı. Emir çerçevesinde İstiklal Caddesi’nde stant açma, seyyar satıcılık ve sokak müziği yapma ile kültürel etkinlikler yasaklandı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz