Türkiye’de feminist eleştiri

0
835

Demet Gülçiçek ve Emine Erdoğan tarafından derlenen “Feminist Eleştiri – Arayışlar ve Müzakereler” kitabı Metis Kitap etiketiyle okurla buluştu.  

Türkiye’de feminist eleştiri ne tür bir iş yapar? Kendini nasıl eleştirir? Derlemeyi hazırlarken bu sorulardan yola çıktıklarını söyleyen Demet Gülçiçek ve Emine Erdoğan, niyetlerinin bir reçete sunmak olmadığını, amaçlarının feminist eleştirinin ortaya koydukları üzerine feminist özenle konuşmayı teşvik etmek olduğunu belirtiyorlar. 

Kitabın sunuş yazısını yazan Aksu Bora şöyle diyor: 

“Feminist Eleştiri, Donna Haraway’in sözünü, ‘Feminist nesnellik, basitçe, konumlu bilgiler demektir’i merkezine alarak bilginin konumluluğuna ilişkin farklı düzeylerde ama ortak bir tartışma yürütüyor. Derlemelerde pek sık rastlamadığımız bir nitelik: Her yazı başka bir yerden, başka bir hikâye anlatıyor ama bütün yazılar aynı gövdeye bağlanıyor: Feminist bilgi, konumlu bilgidir. 

’Eleştiri’ kelimesinin düşündürdüğü negatif etkinlikten çok, kitaptaki yazılar eleştiriyi üretken bir faaliyet olarak kuruyorlar.  

Konumluluğun ve bilmenin anlamını, feminizmin nasıl ‘çalıştığını’ -ki bence bu feminizmin öznesi probleminden çok daha ilginç ufuklar açar- gösteriyorlar. Tam zamanında.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz