Kafkasya halklarının geleneksel maskeleri

0
1041

Moskova’da yaşayan Oset fotoğrafçı Zaur Tedeev’in Kuzey Kafkasya halklarının eski dönemlerde kullandığı geleneksel maskelerle ilgili hazırladığı “Maskus” başlıklı projenin Osetlere dair olan bölümünün sergisi, 16 Aralık’ta Kuzey Osetya-Alanya Ulusal Müze’de açıldı.  

Tedeev’in “Maskus” projesi kapsamında Adige, Karaçay, Balkar, Abaza ve Dağıstan halklarının maskeleri de araştırılacak. Yaklaşık bir yıl sürmesi planlanan proje sonuçlandığında, tüm maskeler Moskova ve St. Petersburg’da bir arada sergilenecek. 

Tedeev’in 8 Ocak’a kadar açık kalan sergisinde fotoğrafların yanı sıra ünlü Oset ressam Maharbek Tuganov’un (1881-1952) eskizlerinden yararlanılarak Alana Khugaeva tarafından yeniden yaratılan Oset maskeleri de yer alıyor. Khugaeva ayrıca Rus Etnografya Müzesi arşivinde bulunan maskelerin kopyalarını da yaptı.  

Tedeev, “Maskus” projesini şu sözlerle anlatıyor: “Maskeler birçok halkın kültüründe önemli bir yer tutar. Japon, Venedik ya da Afrika maskelerini dünyada birçok kişi biliyor. Kafkasya’da böyle bir kültürün olup olmadığını merak edip araştırmaya başladım. Evet, Kafkasya’da da maskeler her halk tarafından farklı şekillerde kullanılmıştı. Mesela Osetya geleneklerinde özellikle yeni yıl kutlamalarının vazgeçilmez unsurlarından biriydi. Genellikle keçeden yapılıyordu. Omuzlara kadar kafanın tümünü kaplayan türleri olduğu gibi sadece yüzü saklayan çeşitleri de vardı. Cenazelerde kullanılan maskeler metalden yapılmış bir zırhın üzerine yerleştirilip üzerine tatlılar asılırmış. 

Maskeler, geçmişte Kuzey Kafkasya halklarının geleneklerinin ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen, bugün ne yazık ki kullanılmıyor. ‘Maskus’la onları tanıtmayı ve hatta bu geleneği yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.” 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz