Deprem bölgesinde 226 bin anne adayı var

0
512
A UNFPA staff member talks with Rojin and her family who are sheltering in a factory after being displaced by the earthquake. Rojin and her family who are refugees from Syria are sheltering with another family, 20 people in total, in a single room of a feed factory in an industrial area of Diyarbakır.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Maraş merkezli 6 Şubat depremine ilişkin ikinci durum raporunu yayınladı. Rapora göre, deprem bölgesinde üreme sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyan 226 bin hamile kadının bulunduğu ve 25 bin kadarının bir ay içinde doğum yapmasının beklendiği açıklandı.

15.8 milyon kişi

UNFPA’nın raporuna göre, 1,7 milyon mülteci dahil 15,8 milyon kişi afetten etkilendi. UNFPA’nın depremden etkilenen kadınlara cinsel sağlık ve koruma hizmetleri oluşturmak, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme çalışmaları için afetin hemen ardından başlattığı destek çağrısının yüzde 9’unun toplandığı kaydedildi. Gerekli çalışmalar için geri kalan fon gereksiniminin ise 18 milyon dolar olduğu belirtildi.

UNFPA Yönetici Direktörü Dr. Natalia Kanem, “Türkiye ve Suriye’deki büyük yıkımın ortasında, depremlerden etkilenen kadınlar ve çocuklar güvende olmalı ve korunmalı, ihtiyaç duyduklarında kaliteli cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişebilmelidir” dedi. Kanem, şöyle devam etti: “Kadınlar ihtiyaç duyduklarında kaliteli cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişebilmelidir. Bu hizmetler hayat kurtarır ve insani yardım müdahalelerinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.”

Acil gereksinimler

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) ihtiyaçları: Depremler, sağlık tesislerinin ciddi şekilde zarar görmesine neden oldu. Kadın doğum hastaneleri ve çok sayıda birinci basamak sağlık kuruluşları da dahil olmak üzere 11 ilde 15 hastane hasarlı. Deprem bölgesinde yaşanan ulaşım aksaklıkları ve bölgede yolların büyük bir kısmının molozla kaplı olması nedeniyle depremden etkilenenlerin sağlık hizmetlerine erişim sorunu devam ediyor.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (TCDŞ) ve koruma ihtiyaçları: Deprem bölgesinde çok sayıda kadın ve çocuk, travmatize oldu ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyuyor. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da TCDŞ müdahale hizmetleri sunan kamu tesisleri yıkıldı. Halihazırda koruma altında olan TCDŞ mağdurları için daha uzun süreli barınaklara ihtiyaç devam ediyor.

Hijyen ve özbakım malzemeleri ile ilgili temel ihtiyaçlar: Temel ihtiyaçlara erişim, özellikle adet hijyen ürünleri, temizlik ürünleri ve temiz iç çamaşırı olmak üzere, depremden etkilenen bölgede ciddi bir sorun. Hem depremden etkilenenler hem de bölgede çalışan gönüllülerin temiz su, duş, tuvalet ve el yıkama noktalarına erişimi oldukça sınırlı. Bu sebepler, bulaşıcı hastalıkların yayılması riskini artırıyor.

Kırılgan mülteci gruplarının ihtiyaçları: Acil ihtiyaçlarla ilgili olarak görüşülen kişilerin yüzde 72’si barınmaya, yüzde 38’i gıdaya yüzde 23’ü sabun ve diğer sıhhi ürünlere, yüzde 19’u evinde ısıtmaya, yüzde 10’u tıbbi yardıma ve yüzde 3 nakdi desteğe ihtiyaç duyuyor.

Gençlerin ihtiyaçları

Hatay’da gençler arasında yapılan ikinci bir hızlı değerlendirme, en çok etkilenen bölgelerden biri olan ildeki gençlerin çoğunun başka illere taşındığını, kalabalık ortamlarda, geçici barınaklara yerleştiğini veya aileleri ve arkadaşları tarafından misafir edildiğini vurguladı.

Bu durum, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakalarının, kadın ve çocuklara yönelik şiddet vakalarının, istenmeyen gebeliklerin ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların artmasına neden olabilir. (BirGün)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz