Sivil toplum örgütleri, Çerkes halkının yoğun olarak yaşadığı yerleşimlerin de zarar gördüğü depremle ilgili destek çalışmalarını 6 Şubat’tan beri yürütüyor. Konfederasyon, dernek ve vakıf temsilcilerine deprem çalışmalarını nasıl organize ettiklerini, önümüzdeki günlere dair planlamalarını sorduk.
İKKD
Deprem olduğu haberini alır almaz üyelerimize çeşitli iletişim kanalları ve grupları üzerinden ulaşarak acil ihtiyaç listesini ilettik. Derneğimiz yönetimi, gençleri ve dernek gönüllülerimiz ile gelen yardım malzemelerini kendi içinde gruplamak üzerine organize olduk.
7 Şubat 2023 tarihinde saat 16.00 civarı malzemeleri yüklediğimiz TIR Göksun bölgesine hareket etti. Ertesi sabah oradaki depoya ulaştı. İlk etapta giysi, yiyecek, hijyen malzemeleri, ilaç, tıbbi araç gereç, pil, fener, powerbank, battaniye, ayakkabı, su gibi acil ihtiyaç malzemeleri gönderildi. Sonrasında ikinci bir araç için hazırlıklar devam etti. Fakat bölgeye ulaşan yardım malzemelerinin çokluğu ve orada depolama sıkıntısı yaratması nedeniyle gerek KAFFED gerekse bölge dernekleri yöneticilerinin uyarıları ile ayni yardım toplanmasına ara verdik.
Halen derneğimize gelmeye devam eden malzemeleri kendi içinde tasnif ederek binamızda depolamaya devam ediyoruz. İstanbul’a deprem bölgesinden gelen depremzede ailelerden tespit edebildiklerimize ulaşarak ihtiyaçları dahilinde kendilerine yardım ulaştırdık.
Deprem bölgesindeki insanlarımızın ihtiyaçları günden güne farklılıklar gösterdi, gösteriyor. Bu ihtiyaçları mümkün olduğunca karşılayabilmek öncelikli amacımız. O nedenle dernek olarak gerek maddi gerekse ayni yardımlar konusunda üye ve gönüllülerimizin desteklerine açığız.
Depremzede insanlarımıza İstanbul’da barınma desteği sağlamak isteyenlerle İstanbul’a gelmek isteyenleri bir araya getirmek amacıyla KAFFED koordinasyonu ile oluşturulan çalışma grubunda iki yönetim kurulu ve bir dernek üyesi arkadaşımız görev almakta. Bu kanal üzerinden İstanbul’a gelen depremzedelere desteğimiz de dernek olarak devam edecektir.
Yüksel Nuri Güneş
İstanbul Kafkas Kültür Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı
Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı olarak yardım toplama iznimiz olmadığından, vakıf üyelerimiz ve vakfın çalışmalarını bilen dostlarımız doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaşacak yardımlarda bulundular.
Depremin olduğu ilk günden itibaren ülkenin dört bir yanından bölgeye yardım ulaştırmaya çalışıldı. Bu insanlar doğal olarak yaptıkları yardımların ihtiyaç sahiplerine gerçekten ulaştığından emin olmak istedi. Bu noktada, hemşerilerimizin yanında, camia dışından arkadaşlarımızın veya vakfımızın etkinliklerine katılarak bizleri tanımış olan dostlarımızın “Sizin yaptığınız organizasyonla gidecek yardımların yerine ulaşacağından eminiz” diyerek bizim aracılığımıza güven duymalarından gurur duyduk.
Yardımların kısa zamanda ulaşması için Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Kayseri Kafkas Derneği’nden arkadaşlarımız destek oldular. Bölgeye gönderilecek acil ihtiyaçları Kayseri’den temin edip, direkt Göksun’daki depoya sevk ettiler ve bazı ürünleri direkt köylere dağıttılar. Temin edilen ürünlerin aynı gün veya ertesi gün ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını Kayseri’deki fedakâr gençlerimiz sağladılar. Tedarikten teslime yapılan çalışmaları yakından izlediğimiz için nasıl gayretle çalıştıklarına şahit olduk. Onlar yıllarca unutulmayacak bir yardım organizasyonunu gerçekleştirdiler.
Yaşanan acıyı ve kaybettiğimiz canları unutmamız mümkün değil. Ancak bu süreçte yaşadığımız ve aracılık ettiğimiz bir yardım örneğini de hiç unutmayacağız.
Bu yıl düzenlediğimiz Dijital Resim Yarışması’nda 2. olan yarışmacı, Moskova’da okuyan Oset Victoria Tsomaeva, depremin olduğu gün arayarak yarışmadan kazandığı ödülü “Bana göndermeyin, depremzedeler için kullanılsın” diyerek bağışladı. Victoria, bağışıyla 3. gün alınan jeneratörlere katkı sağladı.
K. Maraş’ta, Göksun’daki köylerimiz için olağanüstü bir organizasyon becerisiyle yardımlar toplayan, eksikleri hızla tamamlayıp koordine olan hemşerilerimize gönülden teşekkür ediyoruz.
Yardım organizasyonu sürecinde her an işbirliği içinde olduğumuz, fedakârca çalışmalarına tanıklık ettiğimiz derneklerimiz bu zor günlerde umut ışığımız oldular. Hepsine minnet duyuyoruz.
Bu sürecin birçok kahramanı var ancak özellikle Göksun Derneği Başkanı Oktay Oğuz’a, Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Nurşah Özyürek’e, en acil ihtiyaçları iletip yerel tedarikçilerden temin edilmesini ve vakfımızın yardımlarının hızla ulaştırılmasını sağlayan KAFFED’den Mutlu Akkaya ile Kayseri Kafkas Derneği’nden Ekrem Uçar’a ve yardımları gece geç saatlerde buzlu yollarda taşıyarak ihtiyaç sahiplerine ulaştıran ismini bilmediğimiz nice gencimize en derin şükranlarımızı sunuyoruz.
Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı
Düzce
Düzce Adige Kültür Derneği, depremzedelere destek sağlamak için 24-25 Şubat tarihlerinde Düzce Anıtpark Meydanı’nda kermes düzenledi.
Abhaz dernekleri
Bildiğiniz üzere 06.02.2023 sabah 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem Türkiye’nin güneydoğusu, Suriye sınırında gerçekleşmiştir. AFAD’ın açıklamasına göre 65 saniye sürmüş olan bu deprem 10 ayrı şehirde, merkezi Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi olmak üzere Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Gaziantep, Adıyaman’da gerçekleşmiştir. Bundan 9 saat sonra tekrar 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha olup 45 saniye sürmüş, sonrasında yaşanan artçı sarsıntılar neticesinde, resmi rakamlara göre ölüm sayısı 36.187 olarak bildirilmiş olsa da, ölüm sayısının açıklananın çok üzerinde olduğu kesindir.
İstanbul Abhaz Kültür Derneği olarak başlatılan yardım kampanyası neticesinde, kısa süre içerisinde 2 kamyon giysi, gıda, ilaç, ısıtıcı, hijyen ve temizlik malzemeleri, kardeş İstanbul derneklerimizin de destekleriyle derneğimizde toplanmıştır.
Bu yardım malzemeleri 8 Şubat 2023 Çarşamba günü Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Gümüş Mahariya ve Abhazya Türkiye Tam Yetkili Temsilcisi İbrahim Avidzba, yönetim kurulu üyelerimiz İbrahim Gurzan ve Bülent Peçliya ile deprem bölgelerine ulaşmıştır. İlk olarak Abhaz, Çeçen ve Adige kardeşlerimizin yoğun olduğu Kahramanmaraş Göksun’a ulaştırılmıştır. Bölgeye Abhaz ve Kafkas kökenli vatandaşlarımızın yaptığı yardımların çokluğu sebebiyle bir kamyonu Göksun’a, bir kamyonu da Adıyaman’a elden teslim edilmiştir.
İstanbul Abhaz Kültür Derneği olarak bakliyat şeker, çay, makarna, kahvaltılık, ekmek, su, giyim, battaniye, kefen bezi, aydınlatma araçları, ilaç, temizlik, hijyen malzemesi, çocuk bezi, elektrikli ısıtıcı, kedi-köpek maması ve çocuklara yönelik çikolata, bisküvi ve kek benzeri ürünlerden oluşan 2 kamyon (52 metreküp) ulaştırılmıştır.
Ayrıca bölgeden gelen talepler doğrultusunda 100 adet mutfak tüpü ve kömür ihtiyacı bölgede olan Tufanbeyli Derneğimizle birlikte karşılanmıştır.
Bu aşamada ayni yardımların bölgelerde aşırı yığılması sebebiyle, acil taleplerin dışında kıyafet, vb yardım toplama işini durdurmuş olup sadece dayanıklı gıda ve nakdi yardım toplayarak önümüzdeki zorlu sürece hazırlık yapmaktayız. Ayrıca diğer derneklerimiz de bölgeye yönelik yardım çalışmalarını sürdürmekteler:
-Bolu Abhaz Kültür Derneği, Hatay’a 3 TIR, 2 minibüs giyim eşyası ve gıda.
-İnegöl Abhaz Kültür Derneği, 3 TIR odun ve kömür.
-Samsun Abhaz Kültür Derneği, 2 TIR gıda ve ısıtıcı malzemeler.
-Tokat Yelbudak Abhaz Kültür Derneği, 1 TIR gıda malzemeleri, giyim battaniye vb.
-Tokat Fındıcak Abhaz Kültür Derneği, 2 TIR yakacak odun.
-Düzce Esmahanım Köyü, mobil tuvaletler.
-Sakarya ve İnegöl Abhaz köyleri, yakacak odun.
-ABHAZ-FED YK üyesi, 75 bin USD’lik jeneratör.
Önümüzdeki günlerde bölgelerde toplanan yardımların dağıtılıp yeni ve farklı (barınma, gıda, ilaç ve temizlik vb. gibi) ihtiyaçların oluşacağı gerçeğinden yola çıkarak, bu ihtiyaçları karşılamak için bundan sonra işinsanlarımızı ve hayırsever hemşerilerimizi bu çalışmalara ortak etmeye, nakit yardımlara davet etmeliyiz.
Deprem bölgelerinde dayanışmanın daha çok ihtiyaç olacağı günlere girmekteyiz ve bütün üye ve dostlarımızı bu konuda derneklerimizin çalışmalarını ortaklaştırmaya davet ediyoruz. En kapsamlı imeceyi oluşturmalıyız. Bu güç ve enerji toplumumuzda var.
Bugün olduğu gibi önümüzdeki uzun süreçte yapılacak görevlerde yine kardeş STK’larımızla birlikte koordineli şekilde ortak çalışmaya hazır olduğumuzu bildiririz.
Yaşadığımız bu büyük deprem sebebiyle kaybettiğimiz bütün canlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. Zor kış koşullarında hayat mücadelesi veren yurttaşlarımızın yanlarındayız.
Albuz Yağan
İstanbul Abhaz Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
BİZ Hepimiz…
Zemheri geçip gitmiş, ayazı geride kalmıştı.
Vakit sabaha kavuşmuş, uyku milyonlarca insanoğlunu koynuna almış.
Bir uğultu, bir zelzele, bir felaket, bir mahşer.
90 saniye çalkaladığı Dünya’yı yüz binlerce insanın üstüne kapatıp, on binlercesinin öyküsünü zamansız bitirdi.
Öyküsü devam edenlerin acısı yeni başlıyordu.
Tabii ki ilk refleks şaşkınlık ve korku arası bir duygu, felaketin boyutunu kavrayamama haliyle birleşince bir boşluk yaratıyor zihinlerde.
Acaba ne kadar şiddetli?
Çünkü ailelerimiz, akrabalarımız, tanıdıklarımız, hemşerilerimiz orada. 7.7’yi duyunca bir rüyadan uyanır gibi uyandık. Çok büyük, çok çok büyük bir felaket olduğu belli. Derhal bölge başkanlarımızı aradık, bilgi edinmeye çalıştık ama net olan bir şey vardı: Koşmamız lazım, hem de çok hızlı.
Şükürler olsun ki öyle oldu.
Bir an bile düşünmeden, hızla, hesaba kitaba vurmadan ve birileri “gelin” demeden birkaç saat içinde oradaydık. Sağcımız, solcumuz, köylümüz, şehirlimiz, inançlımız, inançsızımız, hasılı vicdanının kanatlandırdığı insanımız hep oradaydık.
Renkler, farklılıklar anlamını yitirmiş, bir battaniye, bir yudum temiz su, bir dilim ekmekle, sıcak bir kardeş eliyle “BURADAYIZ ŞİGOŞ, BURADAYIZ SİŞIPKHU” dedik. Çok şükür diyebildik. Felaketin boyutunu anladıkça, yaygınlığını gördükçe dehşetimiz de büyüdü, biz de büyüdük. Göksun’dan Nurdağı’na, Afşin’den Reyhanlı’ya kadar devasa bir coğrafyada kardeş elini eksiltmemeye çalıştık. Kâh enkazda çalıştık, kâh tipi, boran, kapalı, buzlu yol demeden köylere, mezralara dağıldık. Sırtımızdaki yük “Siz olmasaydınız halimiz haraptı” diyenlerin enerjisi ile tüy gibi hafifledi. Dünyanın dört bir yanından kardeşlerimizin selamlarını, kardeşlik haklarını taşıdık.
Yine çalışıyoruz, çalışacağız, orada olacağız. Acılar dinene, yaralar sarılana dek oradayız. Bu bizim yitirdiğimiz canlarımıza gönül borcumuzdur.
Biz kim miyiz?
BİZ işte. BİZ Hepimiz.
BİZ olamasaydık maazallah, bu yıkımın altında hep birlikte kalırdık.
Prof. Dr. Ümit Dinçer
KAFFED Genel Başkanı
CBA heyeti deprem bölgesindeydi
ABD’nin New Jersey eyaletindeki Çerkes Yardımlaşma Derneği (CBA) temsilcileri, resmi sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardımlara devam edeceklerini açıkladı.
CBA Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çınaz, “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem faciasında hayatını kaybeden Türkiye ve Suriye’de yaşayan tüm kardeşlerimize CBA olarak başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Depremde yaralanan tüm kardeşlerimize büyük geçmiş olsun diyor, en kısa zamanda iyileşmelerini temenni ediyoruz” dedi.
Depremden etkilenen insanların yaraları sarılıncaya kadar yardımlara devam edeceklerini vurgulayan Çınaz, “CBA olarak, deprem sonrası başlattığımız yardım çalışmalarına, kardeşlerimizin yaralarını sarıncaya kadar devam edeceğimiz sözünü iletmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca CBA’dan 4 kişilik bir heyet, deprem bölgesinde yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. (Ajans Kafkas)
ADDER
6 Şubat günü sabah erken saatlerde meydana gelen, merkezi Kahramanmaraş olup, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa illeri ile bunlara bağlı ilçe ve köyleri etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Adige Dil Derneği (ADDER) Başkanı Ali İhsan Tarı ve Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Cevat Benk, KAFFED ve ÇERFED genel başkanları ile birer görüşme yapmışlardır. Görüşmelerde acil işbirliği konusunda anlaşılmıştır. Adige Dil Derneği Konya Ilgın İhsaniye Köyü’ndeki 67 yataklı kültür merkezi sosyal tesislerine yatak eklemeleri yapılarak gidişata göre 100 kişiye kadar depremzedenin barınma sorununun çözülebileceği, bunun için yemekhane ve ısıtma sisteminde gerekli hazırlıklara başlandığı belirtilmiştir. Her iki federasyonun getireceği 40’ar depremzede için hazırlıkların sürdüğü açıklanmıştır.
Bu kapsamda Konya’dan 46 kişilik bir otobüs bölgeye gönderilmiştir. Yollarda oluşan hasarlar nedeni ile otobüs Hatay iline zor koşullarda ulaşmıştır. Bu arada Ankara Çerkes Derneği de bölgede bulunan üye ve yöneticilerle ilişki kurarak deprem bölgesinden çıkmak isteyen depremzedeleri tespit etmiştir. Bu arada Ankara Çerkes Derneği Başkanı, ADDER yöneticilerinden Ahmet Cevat Benk ve Ankara Çerkes Derneği Kriz Komitesi ile görüşülerek bir WhatsApp grubu oluşturulmuştur. Bu gruba Hatay iline gönderilen otobüsün şoförü, bölgedeki dernek yönetici ve aktivistleri eklenmiştir. Yolların hasarlı ve kapalı olması nedeni ile şoför çeşitli yollara yönlendirilerek gece Kahramanmaraş’a ulaşması sağlanmıştır. Depremin ilk gecesinde başlayan ve sabaha kadar süren operasyon sonunda Kahramanmaraş’ın çeşitli mahalle, cadde ve sokaklarında kalan depremzedeler alınmıştır. O gecenin sabahında yola çıkabilen otobüs, aynı gün Ankara’ya ulaşmıştır.
Depremzedelerin bir kısmı Ankara Çerkes Derneği tarafından akrabalarının yanına, bazıları ise misafir olarak çeşitli yerlere yerleştirilmişlerdir. Bu arada Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çer-Fed) tarafından bölgeye gönderilen iki adet otobüs de depremzedeleri alarak Konya Ilgın İhsaniye’de bulunan ADDER’e ait kültür merkezine sevk edilmiştir. İlk etapta 67 kişiden oluşan depremzedelerin sayısı ilk beş gün içinde 70-75’e ulaşsa da büyük bölümünün yaşlarının küçük olması nedeni ile kültür merkezinde sınıflar açılması planlandığından daha sonra gelen depremzedeler Konya bölgesinde çeşitli yurtlara yerleştirilmişlerdir.
Bölgedeki çok sayıda vatandaş depremzedeler için yiyecek-içecek ve giyecek desteğinde bulunmuştur. Bazı firmalar toplu gıda göndermişlerdir. Destekler halen devam etmektedir.
Depremzedelerin ne kadar süre ile ADDER Kültür Merkezi’nde kalacakları bilinmediğinden, çocukların eğitimi ile ilgili gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda 21 kişilik ilk ve ortaöğretim öğrencileri için sınıf, 12 öğrenci için de anaokulu açılmıştır. İlk ve ortaöğretim için öğretmen bulunurken anasınıfı öğretmeni temini henüz gerçekleşememiş olup öğrenciler sınıf öğretmenlerince idare edilmektedir.
Ahmet Cevat Benk
Adige Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Çeçen dernekleri
Bu büyük afetin gerçekleşmesinden sonra Ankara Kafkas Çeçen Kültür Derneği olarak ikinci günden itibaren İstanbul Kafkas Çeçen Kültür Derneği ile bir kriz komitesi oluşturduk. Daha sonra bu komiteye Bursa Çeçen Derneği gibi diğer Çeçen dernekleri de dahil oldu.
Bu komite ilk olarak deprem bölgesine gıda, battaniye, jeneratör, yatak, yorgan, giysi gibi acil ihtiyaçları toplayarak sevk etti.
Bildiğiniz üzere ülkemizde yardım toplamak özel izne tabi olduğu için biz sadece yardım etmek isteyenlerin yardımlarının bölgeye sevk ve koordinasyonu için çaba gösterdik.
İlk birkaç günlük şok atlatıldıktan ve gıda, giysi gibi ihtiyaçlar giderildikten sonra barınma problemleri ortaya çıktı. Bunun için de çok kısa sürede temin ettiğimiz konteynerleri bölgeye sevk ettik.
Daha önce Çeçenya’da yaşanan savaşlar nedeniyle o dönemde oluşturmuş olduğumuz kriz ve yardım komitelerinden edindiğimiz tecrübe ve ilişkilerimiz işimizi daha da kolaylaştırdı. Umduğumuzun ve gücümüzün çok üstünde yardımları bölgeye sevk ve koordine ettik. Birçok yere henüz devlet ulaşmamışken biz özellikle Çardak ve Gücüksu bölgesine, hatta civar köylere yardım malzemeleri taşıyan ilk araçlarımızı ulaştırmıştık. Tabii çok büyük bir destek ve ilgi ile karşılaştığımızı da belirtmeden geçemeyeceğim. Dünyanın her yerinden, ata vatanımız Çeçenya başta olmak üzere Avrupa ve Ürdün Çeçen diasporalarından da çok büyük ilgi ve destek gördük, hepsine minnettarız.
Temelde kültür derneği olduğumuz için bu aşamadan sonra devletin de sahaya daha hâkim olacağını ve bundan sonra bölgeye yönelik olarak yardım faaliyetlerimizin biraz daha yavaşlayacağını tahmin ediyorum. Yine de elbette elimizden gelen her türlü desteği Çeçen, Çerkes, Türk, Kürt ayırmadan yapmaya devam edeceğiz. Bu süreçte yanımızda olan yüce gönüllü, iyiliksever insanlara yürekten teşekkür ediyoruz.
Atila Doğan
Ankara Kafkas Çeçen Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Kafkas Vakfı
Deprem haberini aldığımız ilk andan itibaren Kafkas Vakfı olarak çalışmalara başladık. Bir kriz masası kurarak bölgeden ilk haberlerin alınması, yıkımın büyüklüğü, etkileri ve nasıl yardımlarda bulunabileceğimizi değerlendirmeye aldık. Kriz masasının aldığı kararlarla Kafkas Vakfı koordinatörümüz Veysel Arıhan ve yönetim kurulu üyemiz Safa Yıldıran başta olmak üzere 10’a yakın gönüllümüzü bölgeye gönderdik. Ana faaliyet alanı olarak Kahramanmaraş Göksun ve köylerini belirledik.
Bölgede öncelikle ilk ihtiyaç olarak öğrendiğimiz ilkyardım ve ilaç malzemelerini bölgeye göndererek dağıtımını yaptık. Bölgeden gelen hijyen malzemesi taleplerini değerlendirerek vakıf gönüllülerimiz hijyen setleri hazırladı ve iç çamaşırı, hijyen pedi, sabun, diş fırçası, diş macunu, tuvalet kâğıdı, kolonya vb. malzemelerden oluşan hijyen setlerimizi bölgeye ulaştırarak dağıtımını yaptık.
Kafkasya’dan gelen yardım kuruluşlarının Türkiye’deki koordinasyonlarına ve AFAD ile ilişkilerine yardım ederek arama kurtarma çalışmalarına destek olma, bir koordinasyon merkezi edinmelerini sağlama ve dağıtılacak yardım malzemeleri temin etmelerine destek sağladık. Nakdi yardımların bölgede dağıtımını yaptık.
Bölgede faaliyet gösteren ve takdire şayan çalışmalar yapan diğer Kafkas sivil toplum kuruluşları ile irtibat halinde bulunarak bölgenin ihtiyaçlarını değerlendirme çalışmalarına halen devam etmekteyiz. Bölgeye giden temsilcilerimiz, köy köy bölgenin ileri gelenleri ile görüşmeler gerçekleştirerek, Kafkas Vakfı sosyal medya hesaplarımızda bu görüşmeleri canlı yayımlayarak yaşananlardan toplumu haberdar etmeye çalıştı.
19 Şubat itibariyle iki yeni TIR hazırlama çalışmalarımız devam etmekte olup KAFKASDER işbirliği ile bu TIR’ları bu hafta içine yetiştirmeye çalışmaktayız. Bu TIR’larda kuru gıda ürünlerinin yanı sıra temel temizlik ve hijyen malzemeleri yer alacaktır. Ayrıca bu hafta içi bölgede çekimler gerçekleştirilerek dayanışma ruhunu anlatan bir belgesel hazırlama niyetimiz de bulunmaktadır.
Bölgeden gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımız devam edecektir. Bu çalışmalara ayni ve nakdi destek sağlayan tüm gönüllülerimize, bölgede canla başla çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Depremde hayatını kaybeden herkese Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.
Ebubekir Kızık
Kafkas Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
Alan Kültür ve Dayanışma Vakfı
Ülkemizde yaşanan depremin hemen sonrasında, Alan Kültür ve Yardım Vakfı da diğer kurumlarımız gibi hemen harekete geçmiş ve kendi camiasına yaptığı duyurular ile bir yardım kampanyası başlatmıştır. Osetler büyük bir duyarlılık göstererek vakfımızın çağrısına her türlü desteği sağlamıştır.
Gençlerimizin özverili çalışmaları ile vakıf merkezinde toplanan giyecek ve gıda, hijyen malzemeleri tasnif edip paketlenmiştir. Yardım malzemeleri toplanıp ihtiyaçlar belirlenirken diğer Kuzey Kafkas STK’larıyla çok yakın işbirliği ile çalışılmıştır. Hangi bölgeye nasıl sevk edileceği, diğer kurumlarla birlikte belirlenmiştir. Ankara Nart Sitesi’nde konaklayan depremzedelerin önümüzdeki dönemlerdeki pazar kahvaltıları vakfımızca üstlenilmiştir.
Depremin Kuzey ve Güney Osetya’da duyulması ile birlikte tahminimizin çok ötesinde destek çalışmaları başlatılmıştır:
-Güney Osetya/Alania Cumhurbaşkanı Alan Gagloev (Алан Гаглоев) vakfımıza ve Güney Osetya Tam Yetkili Temsilcisi Burhan Canpolat’a taziye mesajı yollamış ve yayımladığı genelge ile yardım kampanyası başlatmıştır.
-Güney Osetya Dışişleri Bakanı Ciotı Ahşar, Güney Osetya Türkiye Tam Yetkili Temsilcisi Burhan Canpolat’a gönderdiği mesaj ile üzüntülerini ifade etmiştir.
-Kuzey Osetya Cumhurbaşkanı Sergey Menyayla (Сергей Меняйло) vakfımıza taziye mesajı göndermiş ve Cumhurbaşkanlığı ofis çalışanları ile bakanlar ve bakan yardımcılarının bir günlük maaşlarını bağışlama talimatı vermiştir.
-Kuzey Osetya müftüsü Hacı Murat Gatsalov taziye mesajı yollamış, bağış toplamış ve göndermiştir.
-Eski Kuzey Osetya/Alania Cumhurbaşkanı Vyachslav Bitarov (Битарты Вячеслав), vakıf başkanını telefonla aramış ve maddi yardımda bulunmuştur.
-Beslan Anneleri Vakfı Başkanı Suzanna Dudieva, eşbaşkanı Aneta Gadiyeva, Abaytı Vaso Sosyal Araştırmalar ve Tarih Enstitüsü Başkanı Zalina Kanıkova (Хъаныхъуаты Залинӕ) taziye mesajı göndermiş, bağış toplama kampanyası başlatmış ve ulaştırmıştır.
-İsimleri tek tek saymak zor ancak tarihe not düşmek ve doğru bilgilendirmek adına bir kısım isimleri daha sıralamak gerekir. Büyükler Meclisi Iştır Nıhaş (Иры Стыр Ныхас) Başkanı Enaldatı Kazbek (Еналдаты Казбек) ve eski başkan Kuçıtı Ruslan (Кучиты Руслан), Kuzey Osetya/Alania Milliyetler ve Diaspora Bakanı Alan Bagiev, Osetya Gümrükler Genel Müdürü Akotı Georgi (Акоты Георги) ve Hetegatı Kosta Derneği Başkanı Albortı İvan Æлборты Иван) ile yardımcısı Hetegatı Murat (Хетæгкаты Мурат), Avrupa Oset Kültür Temsilciliği Başkanı Puhatı Radion (Пухаты Радион) ve eski milletvekili Guriatı Madina (Гуриаты Мадинæ) da taziye mesajı göndermiştir. Eski Kültür Bakanı Mılzıhtı Ruslan (Милдзыхты Руслан), Kosta Hetagurov Üniversitesi Rektör Yardımcısı Berta Tuaev… İsmini saymayı unuttuğumuz kişi ve kurumlardan özür diliyoruz.
-ABD’de yaşayan Osetler de arayarak taziyelerini iletmiş, nasıl yardım edebileceklerini sormuşlardır.
-Son yıllarda düzenli olarak Malatya Belediyesi’nin düzenlediği Kayısı Festivali’ne katılan Kuzey Osetya’dan Sarmat Gençlik Dans Ekibi de depremden etkilenen Malatya’ya destek amaçlı bir yardım kampanyası başlatmıştır.
-Osetya’da öğrenciler, depremde vefat eden yaşıtları için okullarında anma programı düzenlemişlerdir.
-Kuzey Osetya/Alania halkından vakfımıza ulaşan yardım malzemesi toplama talebi, ulaşım zorluğu dikkate alınarak vakfımızca durdurulmuştur.
-İsimleri sayılan kurum temsilcilerinin dışında birçok kişi ise bireysel olarak Alan Vakfı Başkanı’nı aramış ve Türkiye’deki kardeşlerinin durumunu sorarak zor günümüzde yanımızda olduklarını belirtmişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyoruz.
Burada ismini tek tek sıralamak zor olduğundan, yazamadığımız veya yazmayı unuttuğumuz kişilerden özür diliyor, zor günümüzde yanımızda olan, destek veren soydaşlarımıza, kurumlarımıza teşekkür ediyoruz.
Son söz: Ülkemizi derinden sarsan bu deprem felaketinde Kuzey Kafkasyalı sivil toplum kuruluşları kendilerinden beklenen ve kendilerine yakışanı yapmış, olağanüstü çaba göstermiş ve birçok konuda birlikte çalışmış, çalışmaya devam etmektedir. Bu zor dönemde insanımıza yalnız olmadığı, kendi kurumlarının yanı başında olduğu duygusunu yaşatmıştır. Emeği geçenlere, destek olan tüm kurumlarımıza en içten teşekkürlerimizi sunarız. Bu çalışmaların önümüzdeki dönemlerde devam etme mecburiyeti bulunmakta olup, Alan Kültür ve Yardım Vakfı olarak önümüzdeki süreçte de görevimizi yerine getirme sözü veriyoruz.
Sadrettin Kuşoğlu
Alan Kültür ve Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
Çer-Fed ve İstanbul Çerkes Derneği
Türkiye’yi sarsan depremde soydaşlarımızın yaralarının sarılması ve destek olunması amacıyla 18 Şubat 2023 tarihinde İstanbul’dan Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çer-Fed) Başkanı Sn. Dr. Nusret Baş ve Çer-Fed Genel Sekreteri Sn. Yılmaz Dönmez, İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Sn. İsmail Aydın ve New Jersey’den Amerikan Çerkes Derneği Yönetimi Kahramanmaraş Göksun’da buluşarak bir araya geldiler.
Bir araya gelen ekibimiz başta Çerkes köyleri olmak üzere hasar alan köyleri gezerek soydaşlarımızın ihtiyaçlarını tespit etmişlerdir. Ayrıca geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan yüklenen 3 TIR gıda, battaniye, giyim, hijyen ve çocuk ihtiyaç ürünleri için yardımlarımız depremzedelerimize iletilmiştir. Yardımlar devam ederken önümüzdeki günlerde de bildirilen ihtiyaçlar doğrultusunda yardımların devam etmesi ve sürecin doğru şekilde yürütülmesi planlanmaktadır.
Çerkes Kültür Evi Derneği
Deprem sabahı saat 07.00’de Beylikdüzü Kaymakamlığı ve Beylikdüzü Belediyesi’nin daveti ile Afet Koordinasyon Merkezi’nde acil durum toplantısına katılım sağladık. Burada İstanbul’un Hatay ile eşleştiği ve bu bölgeye destek olunacağı bilgisini aldık. Aynı zamanda Beylikdüzü Kent Konseyi ile birlikte hangi kalemlerde destek sağlayabileceğimizi belirledik. Bu organizasyona hızlı katkı verebilmek için üyelerimizden gelen desteği Beylikdüzü Kaymakamlığı’na ilettik.
Sonrasında KAFFED organizasyonları ve bölge dernekleri ile iletişim kurarak neler yapabileceğimizi tartıştık. Yardımların bölge dernekleri vasıtasıyla insanlarımıza ulaştırılması için yardımları toplamaya başladık.
Toplanan yardımların İstanbul Kafkas Kültür Derneği vasıtasıyla deprem bölgesine ulaştırılmasına destek olduk. Silivri derneğimizle birlikte Maraş’a gidecek bir arkadaşımız vasıtasıyla destekte bulunduk. Son olarak topladığımız ayni yardımları ikinci sevkıyat için İstanbul Kafkas Kültür Derneğimize ulaştırdık. Bunun yanı sıra gençlerimiz AKUT toplantılarına ve organizasyonlarına katılım sağladılar.
Önümüzdeki bir-iki gün içinde bölgeye gönderilmesi planlanan gönüllü grubuna Çerkes Kültür Evi’nden temsilcinin katılımını organize ettik. Bundan sonra toplanacak yardımları KAFFED organizasyonlarında değerlendirmeyi planlıyoruz.
Ömer Çötok
Çerkes Kültür Evi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Kafkas Çerkes Derneği
Kafkas Çerkes Derneği (Bahçelievler) olarak afetin ilk gününden itibaren bir kriz masası oluşturduk. Devamında yönetimimiz ve kriz masamızla birlikte bölge ile irtibat kurarak gerek diğer dernekler gerekse KAFFED ile koordine olmak suretiyle ihtiyaçları belirlemeye ve gidermeye çalıştık.
İstanbul dernekleri ile birlikte ikinci gün yardım TIR’ımızı bölgeye sevk ettik. Devamında iki araç daha bölgeye sevk ederek giyim, gıda, hijyen malzemeleri hususundaki ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Devamında jeneratör ve soğuktan koruyucu elbiseler ile hijyen malzemelerine öncelik verdik. Yine Nartspor ile koordineli çalışmalar gerçekleştirdik. Nartspor’un yardımlarının bölgeye ulaşması noktasında destek sağladık.
İstanbul’a gelen depremzede hemşerilerimizin ihtiyaçları ile ilgilendik. Bölgeye giderek yerinde incelemelerde bulunduk. Köylerdeki muhtarlar ve vatandaşlarla görüşerek başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Köyde kalanların öncelik ihtiyaçlarını belirlemeye çalıştık. Halihazırda konteyner ve WC, duş kabinlerinin temini için çalışmalar yapıyoruz. Önceliğimiz özellikle köyde kalanlar için bunları temin etmek.
Kalıcı konutların yapılması ve devlet tarafından depremzedelere sağlanacak hakların temini noktasında da devlet ile olan süreci takip edeceğiz. Devamında İstanbul’a gelecek olanların yer bulması ve ekonomik olarak ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Bir diğer çalışmamız, alternatif yardım fonlarının özellikle uzun vadeli olanlarının Çerkes köylerine tahsis edilmesi hakkındadır. Bu konuda bulduğumuz fonlar için Kafkas Vakfı ve KAFFED ile birlikte çalışmalar yürütmekteyiz.
Bu süreçte derneğimize katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyoruz. Köy ziyaretlerimizde özellikle derneklerin yaptıkları yardımların bölgede memnuniyet verici düzeyde olduğunu gördük. Bu geri dönüşler kötü günlerde bir nebze teselli ve mutluluk vermektedir. Dayanışmamızın büyüyerek artmasını temenni ediyorum.
Av. Arb. Eren Özden
Kafkas Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı