TÜİK verilerine göre, depremden etkilenen 10 ilin 8’inde binaların en az yarısı 2001’den sonra inşa edildi ancak buna rağmen hasar çok büyük…
Türkiye’yi sarsan büyük deprem felaketinin ardından akıllara yine aynı soru geldi: “1999’dan beri toplanan ‘Özel İletişim Vergisi’ (bilinen adıyla deprem vergisi) gelirlerine ne oldu?
Ancak devlet bu soruya bazen “Yol yaptık” bazen de “Herhangi bir yere harcanmış olabilir” diye yanıt vermişti.
2003-2022 arasındaki 20 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergisi, 86 milyar 138 milyon lira oldu.
Merkez Bankası’nın her sene için açıkladığı yıllık ortalama kuru esas alındığında, AKP iktidarındaki deprem vergisi geliri, 36,5 milyar dolara karşılık geliyor.
Konut büyüklüğünü 112 metrekare aldığımızda, son 23 yılda toplam 1 milyon 127 bin konut inşa edilebilirdi.
“Yüksek deprem riskiyle yaşayan bir toplumda sadece bu riskle mücadele için toplanan paraların bütçe havuzuna gitmesi sorunlu” diyen Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Bu paranın doğrudan depreme harcanacağı konusunda bir düzenleme yok. Halbuki bunun depremle ilgili program çerçevesinde sadece o iş için harcanması ve ‘Her yıl şu kadar konteyner stokladık, şu kadar konut yaptık’ denilmeliydi. Yılmaz ayrıca imar affıyla toplanan paraların da bu binaların güçlendirilmesi için harcanması gerektiğini belirtti.
Konuyu Cumhuriyet’e değerlendiren Prof. Dr. Duran Bülbül, kanunun isminde “Depremin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla” ibaresi bulunduğuna dikkat çekti ve “Ancak kanun metninde böyle bir amaca değinilmemiştir” dedi.