Ressam Şevket Dağ’ın eserleri Folkart Gallery’de

0
781

Türkiye resim tarihinin önemli isimlerinden Şevket Dağ’ın özel koleksiyonlar ve çeşitli kurumlardan toplanan 60 eseri, İzmir’de, “Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” başlıklı sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Folkart Gallery’de 21 Nisan’a kadar görülebilecek sergide, sanatçının başyapıtı olarak gösterilen “Ayasofya İçi” adlı eser de yer alıyor.

Türk resminde mekân içlerini en iyi şekilde anlatan ressam olarak gösterilen Şevket Dağ’ın eskiz defterleri, paleti, şövalesi, boya kutusu, fotoğrafları, yazışmaları ve bazı kişisel eşyaları da sergide görülebiliyor.

Sergiyle aynı ismi taşıyan Türkçe ve İngilizce bir de albüm hazırlandı. Islık Yayınları etiketiyle yayımlanan albümde Fahri Özdemir, Sinan Genim, Evrim Altuğ, Şeref Akdik, Malik Aksel, Cemal Tollu, Hikmet Ferudun Es’in Şevket Dağ’la ilgili kapsamlı makaleleri ile birlikte, ilk defa gün yüzüne çıkan eskiz defterleri, özel eşyaları, fotoğrafları, yazışmaları ve birçok eserine yer verildi.

Çıınaraltı Manzarası

Sergi künyesi

Türk resminde mekân içlerini en iyi şekilde resmeden ressam olarak gösterilen Şevket Dağ; Atatürk’ün isteği ile iki (Siirt Milletvekilliği), İsmet İnönü’nün isteğiyle de bir dönem (Konya Milletvekilliği) milletvekilliği yapıyor. Şevket Dağ, milletvekilliği döneminde bile “Ressam” titrini kullanması, imzasında palete yer vermesi ile biliniyor. Çeşitli kurumlarda resim öğretmenliği yapan Şevket Dağ, aynı zamanda çok iyi bir saat tamircisi sanatkârı olarak da tanınıyor. Saat tamiri ile zamanın durmasını engelleyen Şevket Dağ, mekân tasvirleri ile de Ayasofya gibi tarihi mekanları tüm detayları ile resimlerine yansıtarak ölümsüzleştiriyor.

Sergi, pazartesi günleri hariç, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise saat 10.00-18.00 saatleri arasında Folkart Gallery‘de ziyaret edilebilir.

 

Folkart Gallery

Adalet, Manas Bulvarı No: 37-2

Bayraklı-İzmir

Valide Han
Cami İçi
Ayasofya
Sokakta Satıcı
Natürmort-1921

Deniz yüzbaşısı Çerkes İsmail Kaptan’ın oğlu Şevket Dağ, 1876’da İstanbul Fatih’te doğdu. Ortaöğrenimini Dârülmuallimîn’de (Öğretmen Okulu) tamamladıktan sonra Sanâyi-i Neflse Mektebi’ndeki resim bölümünün ilk öğrencilerinden biri oldu, Osman Hamdi Bey ve Salvatore Valeri’den ders aldı.

1897’de birincilikle mezun oldu ve Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti’nde kâtip olarak göreve başladı. Mekteb-i Sultânî (Galatasaray Lisesi) ve Dârülmuallimîn’de yirmi üç yıl resim öğretmenliği yaptı. Eserleri; 1901, 1902 ve 1903’te İstanbul Salon Sergileri’ne dahil edildi.

1909’da Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin yönetim kurulunda görev yaptı. 1909 yılında “Osmanlı Ressamlar Cemiyeti”nin ve 1919 yılında Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’yla beraber “Türk Ressamlar Cemiyeti”nin kurucuları arasında yer aldı.

Uzun yıllar boyunca Galatasaray ve Ankara sergilerine katıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında savaş resimleri yapmak üzere 1917’de kurulan Şişli Atölyesi’nde aralarında İbrahim Çallı, Namık İsmail ve Ali Sami Boyar’ın olduğu birçok sanatçıyla birlikte çalıştı. Atölyenin sonucunda ortaya çıkan resimler 1918’de Viyana’da sergilendi.

Dağ, 1904’te Atina, 1910’da ise Sofya ve Brüksel’de düzenlenen sergilere eser göndererek altın ve gümüş madalyalar kazandı. 1909’da Münih Glaspalast’ta düzenlenen sergide resimleri altın madalyaya layık görüldü. 1933’te Paris’teki Salon des artistes Français’de düzenlenen sergiye katıldı. Hayatının son yıllarında Konya ve Siirt’ten milletvekili seçildi.

“Enteriyör” (iç mekân) resim türünü kapsamlı olarak işleyen ilk sanatçıdır. Cumhuriyet sonrasında yaşanan “Modernleşme” hareketine tepki duysa da, 1920’lerden sonra “İzlenimci” (Empresyonist) bir palete doğru değişim göstererek, 14 Kuşağı’nın (Çallı Kuşağı) sanatçıları Feyhaman Duran, Hikmet Onat, İbrahim Çallı ve Sami Yetik arasında yer alan sanatçı 23 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul’da hayata veda etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz