2015 seçimlerinden sonra 2023 seçimlerinde de milletvekili adayı olan Metin Kılıç’la birlikte Çerkesler bir ilki yaşasın ve TBMM’de bir temsilcisi olsun. Adayımızla, yoğun seçim çalışmaları arasında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
-Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden (Yeşil Sol Parti) aday oldun, süreç nasıl gelişti?
-Yeşil Sol Parti adaylığı öncesinde 2015 yılı 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Çerkes kimliği üzerinden Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili adayı olmuştum. 2018 seçimlerinde de yine Çerkes kimliği üzerinden adaylığım söz konusu oldu ama seçilebilir bir yer olmadığı için grup arkadaşlarımızla verdiğimiz karar sonucu adaylığımı geri çekmiştim.
Bu seçimde ise yine Çerkes bir grup arkadaşımızla birlikte karar vererek Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi’nin önerisiyle Yeşil Sol Parti’den milletvekili aday adayı oldum. Partimin kararı sonucu da Ankara 3. Bölge 1. sırada milletvekili adayıyım.
-Neden Yeşil Sol Parti?
-Aslında Yeşil Sol Parti, HDP’nin altı bileşeninden biri ve HDP fikriyatını, düşüncesini aynen programına yansıtmış durumda. HDP fikriyatı da halkların, inançların kendi temsiliyetinin söz konusu olduğu bir programa sahip. Aynı program Yeşil Sol Parti tarafından da uygulandığı için bu partiden adayım.
“Çerkes asıllı değil, gerçek kimliğimle, Çerkesliğimle adayım”
-Başka partilerde de “Çerkes asıllı” adaylar olduğunu görüyoruz, neler söylemek istersin? Metin Kılıç’ı da “Çerkes asıllı” aday olarak mı analım, Çerkes aday mı diyelim?
-Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından itibaren TBMM’de birçok Çerkes milletvekili yer aldı ama etnik kimliklerini ifade etmekten hep imtina ettiler, bunu açıklayamadılar, bununla ilgili çalışma yürütemediler maalesef. Şu anda da parlamentoda yine “Çerkes asıllı” milletvekilleri var ama bizim temsiliyetimiz kesinlikle o minvalde olmayacak. Çerkes temsiliyeti üzerinden aday olmamın özelliği, parti programına uygun olarak kendi kimliğimin sorunlarını ve çözüm yollarını partimiz kanalıyla parlamentoda dillendirmek.
-Kısaca “Çerkes asıllı” değil, Çerkes adaysın…
-Evet, “Çerkes asıllı” değil, gerçek kimliğimle, Çerkesliğimle adayım.
-Jineps gazetesi nisan sayısında “Aday adaylarına ve partilere sorularımız olsun” diye önerdi okuyucularına. Adaylara yönelik sorulara dair senin yanıtlarını da alalım…
-Çerkes kimliği söz konusu olduğunda adaylara net sorular olmalı:
*Parlamentoya gittiklerinde 21 Mayıs sürgün ve soykırımına dair önerge verebilecekler mi?
*Anadilde eğitim hakkını savunabilecekler mi?
*Çifte vatandaşlık hakkımızı savunabilecekler mi?
*Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının kabul edilmesini önerebilecekler mi?
*Kültür Bakanlığı’nın Çerkeslere görünürde teşvik edici değil, destek olacak bir program açıklamasını talep edip gerçekleşmesini sağlayabilecekler mi?
-Biyolojik olarak Çerkessin, partiye adaylık başvurusu yaparken CV’de diğer kimliklerine ek olarak Çerkes kimliğini de belirttin mi?
-Evet. Çerkes kimliğim zaten biliniyor, daha önce de Çerkes kimliğimle parti meclisi üyeliği yaptım. 2015 ve 2018 seçimlerinde de Çerkes kimliğimle aday olmuştum, bu dönemde de Çerkes kimliğimi ve Çerkes sivil toplum kurumlarındaki (STK) çalışmalarımı da belirterek aday oldum.
“Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından itibaren TBMM’de birçok Çerkes milletvekili yer aldı ama etnik kimliklerini ifade etmekten hep imtina ettiler, açıklayamadılar, bununla ilgili çalışma yürütemediler maalesef”
-Çerkeslerin soykırım ve sürgününün sembolik tarihi 21 Mayıs’a ve olası diğer Çerkes taleplerine dair aday olduğun partiden beklentin nedir?
-Geçmiş dönemde de benzer sorular gündeme gelmişti. Çerkes STK’larına çağırdığımız parti yetkililerine aynı sorular soruldu. Bizlere açık ve net olarak “Sizin talepleriniz bizim taleplerimizdir” denildi. O konuda hiçbir kuşku duymuyorum, bütün taleplerimizin partimizde karşılık bulacağını düşünüyorum.
-Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünde Türk dışındaki etnik kimliklere ve anadillerine yönelik hangi maddeler vardır?
-Partimizin programı radikal demokrasiyi savunuyor. Radikal demokrasinin özü, bütün kimlik ve inançların kendilerini ifade edebilme ve örgütlenebilme özgürlüğünü içerir. Bu nedenle konuyla ilgili tartışmaya bile gerek duymuyorum.
-Alevi, Kürt, Ermeni, Süryani vekillerden sonra inanç ve etnik kimliğiyle bir Çerkesin olması dengeleri değiştirebilir mi? Vekil olursan TBMM’de Çerkeslerin yanı sıra birlikte yaşadığımız ve temsiliyeti olmayan etnik kimliklerin de sözcülüğünü yapar mısın?
-Tabii ki, buna hiç kuşku yok. Bugüne kadar etnik kimliğiyle yer alan diğer yoldaşlarımızın Çerkeslere dair bizlerin sorunlarını dile getirdiklerine şahit olduk, aynı sorumluluğu taşıyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
-Çerkesler özelinde mesajın…
-14 Mayıs seçimlerinde kendi halkına, kendi sorunlarına duyarlılık gösteren tüm halkımızı Yeşil Sol Parti’ye destek olmaya ve sandıklarda görev almaya çağırıyorum.
-Başarılar diliyoruz.