Cinsiyet eşitsizliği

0
233

Uluslararası Ipsos araştırma şirketinin kadın-erkek eşitliğine yönelik toplumun düşünme biçimi ve algısını gösteren araştırması, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha çok yol alınması gerektiğini gösterdi.

“Kadınlara eşit davranılmıyor”

Toplumda, ailede ya da işyerinde kadın ve erkeklere eşit davranıldığı görüşünde olan bireylerin oranı yüzde 30 civarında kaldı. Araştırmaya katılanların çok büyük bir bölümü kadınlara hem toplum içinde hem de aile içinde eşit davranılmadığını düşünüyor.

Toplumun yüzde 58’inde kadınların eşlerinden izin almadan iş yaşamına katılamadığı görüşü hâkim.

İş hayatında ayrımcılığa maruz kaldığını düşünenlerin de oranı oldukça yüksek. Zaten istatistikler, kadınların yüzde 30 istihdama katıldığını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre, ekonomik bağımsızlığı olmadığı için gerek ev içi gerek ev dışı konularda kadınların karar alıcı konumda olmadıklarını düşünenlerin oranı yüzde 50 iken bu oran kadınlarda yüzde 56’ya çıkıyor.

100 kadından 65’i hayatın her alanında erkek şiddetine, 100 kadından 70’i aile baskısına daha fazla maruz kaldığını ifade ediyor.

Araştırmaya katılanlara göre, her 10 kişiden 6’sı kadınların hayatın her alanında erkek şiddetine maruz kaldığını düşünüyor, kadınlar arasında bu oran daha yüksek, her üç kadından ikisi bu düşünceye katılıyor. Kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünenlerin oranı yüzde 68.

Araştırma sonuçlarına göre, cezasız şiddet kadınların kendilerini güvende hissetmemelerine yol açıyor. Her 10 kadından 7’si dışarıda yalnızken veya yanlarında başka kadınlar varken güvende hissetmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz