Kayseri’den bağımsız Çerkes milletvekili adayı Mutlu Akkaya: ‘Bağımsız adaylık ortak kararımızdır!’

0
1362

Mutlu Akkaya

1977 yılında Kayseri, Pınarbaşı, Kaftangiyen Köyü’nde doğdu. Eğitim hayatı sonrasında uzun yıllar ticaretle ilgilendi. Halihazırda Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim faaliyeti sürdüren bir ticari işletmenin kurucu ortağı ve yöneticisidir. Aynı zamanda ailesi ile birlikte tarım ve hayvancılık da yapmaktadır.
Gençlik yıllarından itibaren sivil toplum çalışmalarında aktif rol alan Akkaya, Kayseri Kafkas Derneği başkanlığı ve Kafkas Dernekleri Federasyonu genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır.


-Çerkesler tarafından, kişi veya grup olarak; siyasi parti talebiyle veya sizin talebinizle, siyasi partilerle görüşme yapıldı mı? Yapıldıysa, hangi partilerle görüşüldü?

-Kayseri’de faaliyet gösteren Kafkas dernekleri, 2013 yılında bir siyasi komite oluşturdu. Dernek temsilcilerinden oluşan bu komitenin amacı, Meclis’te temsiliyetin en üst düzeyde gerçekleşmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapmaktır. Bu komite, herhangi bir siyasi fraksiyon veya ideoloji ayrımı gözetmeksizin, bütün seçim dönemlerinde olduğu gibi bu dönemde de görüşme talep eden bütün siyasi partilerle ve aday adaylarıyla görüşmeler yaptı. Görüşme talebi olmayan partilerle görüşülmedi, bu konuda herhangi bir ayrım yapılmadı.

 

“Bu karar, toplumun kanaat önderleri, büyüklerimiz, gençlerimiz ve bugüne kadar toplumsal varoluş mücadelemizde birlikte emek verdiğimiz yol arkadaşlarımızla alınmış bir karardır”

 

-Siyasi partilerden şahsen size veya bir başka kişiye Çerkes kimliği nedeniyle aday adaylık başvurusu için teklif geldi mi? Geldiyse hangi partilerden?

-Kişisel olarak benim bugüne kadar siyasi alanda milletvekilliği ya da başka bir siyasi pozisyon için beklentim yahut çalışmam olmamıştır. Siyasi partiler de bana herhangi bir teklifte bulunmamıştır. Sorunun ikinci kısmına gelirsek; yukarıda bahsettiğimiz siyasi komite, gerek Çerkes kimliği nedeniyle ve gerekse kendi siyasi çalışmaları sonucu aday adaylığı söz konusu olmuş kişilerle doğrudan görüşmeler yapmıştır. Ancak oluşan milletvekili aday listelerinde bu isimlerin yer almadığı görülmüştür.


“Siyasetin siyasetsizliği”

-Neden bağımsız adaylık? Başvuru sürecini anlatır mısınız?

-Oluşan milletvekili aday listeleri, seçmen iradesinin Meclis’e yansıması noktasında beklentileri karşılamamıştır. Oy kullandığı halde temsil edilmeyen seçmen bu sonuçtan rahatsızdır.

Mevcut durumu “Siyasetin siyasetsizliği” ifadesiyle tanımlıyoruz. Buradan hareketle; mensubu olduğum toplum da dahil olmak üzere tüm sosyal, kültürel ve ekonomik olarak dezavantajlı kesimlerin; çiftçinin, esnafın, işçinin, sanayicinin ve hizmet sektörünün sorunlarının Meclis’te gür bir sesle dile getirilmesi ve cesaretle savunulması gerektiği düşüncesiyle adaylık sürecini başlattık. Ancak şu iyi bilinmelidir ki, bu karar, toplumun kanaat önderleri, büyüklerimiz, gençlerimiz ve bugüne kadar toplumsal varoluş mücadelemizde birlikte emek verdiğimiz yol arkadaşlarımızla alınmış bir karardır.


Oy potansiyeli

-Kayseri’de vekillik için gereken oy sayısı nedir? Bağımsız vekil adaylığının özel bir durumu var mıdır?

-Uygulanan mevcut seçim sistemi, bu konuda herhangi bir rakam belirtmemize imkân vermiyor; verilecek sayı yanıltıcı olabilir.

 

-Oy potansiyeli konusunda tahmin yürütebilir misiniz?

-Bağımsız milletvekili seçilebilecek oy potansiyeline sahip olduğumuza ve kazanacağımıza yürekten inanıyoruz.

 

-Nasıl bir çalışma yürütmeyi planlıyorsunuz? Söyleşi gününe kadar neler yapabildiniz?

-Adaylık açıklamamızdan itibaren başta kendi toplumumuz olmak üzere toplumun bütün kesimlerinden olumlu dönüşler aldık. Yaptığımız istişarelerden, sahada güçlü bir motivasyonla çalışacak, yüksek sayıda bir gönüllü desteğini aldığımızı görüyoruz. Ulaşabileceğimiz en çok sayıda seçmene temas etmek amacına yönelik bir çalışma planladık ve bu çalışmaya başladık. İzleyeceğimiz yol haritasını temelde istişare yönlendirecektir. Seçmen kitlesinin görüş ve önerilerine her zaman açık olacağız. Aldığımız tüm geri dönüşler merkezdeki uzman ekibimiz tarafından dikkatle değerlendirilmektedir.

 

-Gazetemiz üzerinden okurlarımıza ve potansiyel seçmenlerinize mesajlarınız nedir?

-Seçmenlerimizden, millet iradesinin Meclis’e yansıması amacıyla çıktığımız bu yolda, bağımsız milletvekili adaylığımıza destek bekliyoruz.

 

-Kafkas Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu genel başkan yardımcılığını yürütüyorsunuz. Vekil adaylığı nedeniyle bir istifa söz konusu olacak mı?

-Milletvekili adaylığı başvurularının son günü olan 09.04.2023 tarihi itibariyle Kafkas Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu genel başkan yardımcılığı ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettim.

 

-Başarılar diliyoruz.

Önceki İçerikDesteğim Yeşil Sol Parti’ye… Adayım Metin Kılıç
Sonraki İçerikTürkiye’deki Osetler ve dilleri
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz