Türkiye genelinde 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday yarışacak

0
196

28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek için 14 Mayıs’ta yapılacak seçime katılacak ittifaklar ve partilerle ilgili incelemesini tamamlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kesin aday listesini açıkladı.

Türkiye, 14 Mayıs’taki seçimlerde tarihte ilk kez 1 metrelik pusulada oyunu kullanacak.

 

İttifaklar

Türkiye genelinde 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday yarışacak.

Cumhur İttifakı: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Yeniden Refah Partisi (YRP).

Millet İttifakı: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Demokrat Parti (DP).

Emek ve Özgürlük İttifakı: Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP).

Ata İttifakı: Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi.

İttifaklar bu partilerden oluşsa da Millet İttifakı’nda seçimlere CHP ve İYİ Parti; Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ise Yeşil Sol Parti ve TİP katılacak.

Ata İttifakı’nda yer alan üç partiden, Ülkem Partisi dışındaki iki parti seçime girme kararı aldı.

Oy pusulası

YSK, oy pusulasındaki sıralamaya da son şeklini verdi.

Toplamda 5 ittifak ve 24 parti amblemi barındıran pusula, 1 metre uzunluğunda…

Her seçmenin bir oy pusulası hakkı var. ‘Ben hata yaptım, tekrar oy pusulası verin’ deme hakkı yok.

Hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimleri için yurtiçi ve yurtdışı dahil toplamda 249 milyon 670 bin 310 adet oy pusulası basıldı.

 

Oylar hangi durumda geçersiz sayılacak?

Seçmenleri bilgilendirme amaçlı kamu spotları ve afişler hazırlayan YSK, seçmenlerin oylarının geçersiz olacağı durumları açıkladı:

-“Evet” ya da “Tercih” mührünün basılmaması,

-Birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya mühür basılması (Mührü bastıktan sonra, katlarken başka bir siyasi partinin üzerine geçse bile, öbür tarafa tersi ya da izi çıkacağı için nereye basıldığı belli olacak. Bu oylar geçersiz sayılmayacak),

-Oy pusulasının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması,

-Oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması,

-Oy pusulasının belirgin şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi,

-Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkması.

 

Sandık kurulları

YSK, 14 Mayıs’a kısa süre kala Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi ve Hür Dava Partisi’nin sandık kurullarına temsilci gönderemeyeceğine yönelik karar aldı.

Seçime bazı illerde ortak listeyle giren CHP’nin 7, İYİ Parti’nin ise 9 ilde sandığa temsilci gönderemeyeceği belirtildi.

Seçim mevzuatına göre, sandık kurullarında son genel seçimde en çok oyu alan ilk 5 partinin temsilcileri görev alabiliyor. 2018’deki seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir illerinin birinci bölgelerinde ilk 5 oyu alan partiler AKP, CHP, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, HDP ve MHP olmuştu. Seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girme kararı alan HDP, 14 Mayıs’ta sandık kurullarında temsilci bulundurma hakkını kaybetmiş oldu.

En çok oyu alan 6. parti olan Saadet Partisi ise CHP listelerinden seçime girme kararı aldı. Bu nedenle, Saadet Partisi de sandık kurullarında görev alamayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz