Mazenef 8 Temmuz’da sahne alıyor: İki perdede Karadeniz’in iki yakasını anlatacak

0
1571

Zahit Kuyumcu’nun eğitmenliğini yaptığı, İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) dans ekibi Mazenef Kafkas Halk Dansları Topluluğu, 8 Temmuz günü Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde izleyicileriyle buluşacak. Bu, Mazenef’in tek başına sahne alacağı ilk gösteri olacak.

İKKD’nin yıl sonu etkinliği ise 18 Haziran’da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.


Mazenef, Türkiye diasporasının eski sayılabilecek dans ekiplerinden biri. Çoğunluğunu üniversiteli gençler oluşturuyor. Müzisyenlerle birlikte yaklaşık 85 kişilik bir grup. Daha öncesinde başka dans ekiplerinde yer almış bir grup insanın çabasıyla başlamış ve bugünlere kadar gelebilmiş.

Yaklaşık 10 yıldır ekipte dans eden Şeyma Kuş, Mazenef’in derneğin “lokomotifi gibi” olduğunu söylüyor. Mazenef’ten bahsederken derneğin ya da toplumun herhangi bir ihtiyacı olduğunda gençler olarak çok hızlı bir şekilde organize olabildiklerini, bunun en büyük faydasını deprem döneminde gördüklerini belirtiyor. Bir dans grubu olsa da hem dernek hem de kendileri için Mazenef’in bundan çok daha fazlasını ifade ettiğini ekliyor.

Mazenef’in eğitmeni Zahit Kuyumcu da benzer olarak “Bir arada olmaları benim için yeterli” diyerek anlatıyor. Uzun yıllar boyunca farklı ekiplerde dans eden ve eğitmenlik yapan Kuyumcu için bu iş bir dans grubunu çalıştırmaktan fazlası. “Burada olun, vakit geçirin, birlikte üzülün, birlikte sevinin, dedim çocuklara her zaman. Bence bunu başardık” diyor.

Mazenef’in müzisyeni Hasan Kaan Durmuş da grubun kolektif birlikteliğine işaret ediyor. Durmuş’a göre önemli olan, kişilerden ziyade sürekliliği olacak bir birlikteliği inşa edebilmek. “Ben olmasam da çalacak başka insanlar olsun, bu beraberlik devam etsin istiyorum. İyi bir sahne çıkarabilmekten çok daha önemli bu” diye belirtiyor.

“Gösteri bir fidanın büyümesi, savrulması ve yeniden filizlenmesini izletecek”

Kafkasya ve diaspora olmak üzere iki bölümden oluşacak gösterinin ilk kısmı anavatandaki geleneksel dansları konu alırken ikinci bölümün koreografisinde sürgün sonrasında diasporada ortaya çıkan danslara yer verilecek. Koreografi Karadeniz’in iki yakasını da ilgilendirecek bir hikâye örgüsüyle bize hem Kafkasya’yı hem diasporayı anlatacak. Gösterinin hikâye yazımına Onur Yaldız eşlik ediyor. Yaldız hem metinden hem de genel akıştan sorumlu olacak isimlerden biri.

Zahit Kuyumcu, hikâyenin kurgusundan bahsederken anavatandan “Doğayla barışık bir şekilde yaşayan, hayatta kalmaya çalışan insanlardık… Süper savaşçılar, asil ve savaşçı bir halk, bu yüceltme hali hoşuma gitmiyor. Diğer halklar nasıl yaşıyorduysa, neyden mustariptiyse bizim halkımız da öyleydi” sözleriyle bahsediyor. Altını çizdiği fark ise orada yaşayan toplumların ortak bir kültürün parçası olmaları ve bu ortak kültürü, kendine has ritüelleri, düğünleri, savaşları anlatmak istemeleri. Hikâyenin diaspora kısmı ise hayata tutunma, yaşanan zorluklar ve var oluş mücadelesi üzerine. Kuyumcu’nun ifadesiyle gösteri bir fidanın büyümesi, savrulması ve yeniden filizlenmesini izletecek.

Kuyumcu, gösterinin hikâye örgüsüne uygun dansları seçtiklerini ve Adige, Çeçen, Abaza ve Osetlerden farklı dansları gösteriye eklemeye çabaladıklarını belirtiyor. İlk yarıda zefauk, hakulaj, honga, waynakh, apsını apsuva gibi dansların Kafkasya’da oynanan versiyonları bunlardan bazısı olacak. İkinci yarıda ise Düzce, Uzunyayla, Reyhanlı gibi Türkiye’nin her bölgesinde farklı oynanan dansların yanı sıra Suriye, Ürdün gibi farklı diasporalarda bestelenmiş ve çalınan wuic, qafe, apsuva koşara gibi müzikler ve danslar koreografinin bir parçası olacak. Bunlara ek olarak Karaçay bölgesinden bir grup kız ve bir delikanlının yer aldığı teatral bir dans ile Çeçen bölgesinden bir kız ve bir erkeğin lirik düeti yer almakta. Gösterinin tüm dansları içeren bir “karnaval” ile bitmesi planlanıyor.

“Birlikte dans ettiğin, çaldığın arkadaşına güvenebilmek motivasyonunu artırıyor”

Hasan Kaan Durmuş orkestrayla ilgili olarak ekiplere destek veren müzisyenlerle iyi bir arkadaşlık ortamı kurduklarını, asıl önemli konunun bunun devam etmesini sağlamak olduğunu belirtiyor ve “Gösterimizi tabii ki Mazenef ekibinin müzisyenleri ile icra edeceğiz ama bunun yanında İstanbul ve diğer şehirlerden müzisyen arkadaşlarımızdan da destek almayı planlıyoruz” diyor.

Dekor, kostüm, sahnenin hazırlanması gibi bütçe gerektiren birçok konuda yine gönüllülük ve yardımlaşma esas. Derneğin sağlayacağı desteğin yanı sıra sahne kostümlerini dikecek kişi yine ekip dansçılarından birinin annesi. Kuş, Mazenef’i Mazenef yapanın bu birliktelik olduğunu söylerken “Dans etmese de her çalışmaya gelen, çalışma sonrasında bizimle oturan, sahneye çıktığımızda bizimle olan, sahne arkasında bizimle birlikte koşuşturan arkadaşlarımız da var… Onlar Mazenef’in doğal üyeleri. Kendi aramızda konuşurken de en ayrı tuttuğumuz, değer verdiklerimiz onlar” diyor.

Durmuş da bu bir aradalığın ekibin performansına yansıdığının altını çiziyor. “Dans ettiğin, birlikte çaldığın arkadaşını ne kadar iyi tanıyorsan performansın o kadar artıyor. Yanındaki insana güvenebilmek, onun kim olduğunu bilmek motivasyonunu artırıyor” diyor ve temelde buna tutunmak gerektiğini belirtiyor.

Kuyumcu ise nihayetinde bu birlikteliğe derneklere mesafeli duran ya da derneklere küsmüş gençleri de çekmek istediklerini; onların özgür ve rahat hissedebildiği, yaşıtlarıyla vakit geçirebildiği bir ortamı oluşturmaya çabaladıklarını belirtiyor: “Pazar günleri dernekte bizim çalışma sonrasında oturduğumuz da oluyor. Mısır patlatıp film izlediğimiz de oluyor. Yemek yapıp yediğimiz de oluyor” diyor, “Aynı ekmeği paylaştığın, birlikte zaman geçirmekten mutlu olduğun insanlarla olmak güven ortamı oluşturur. Bizim asıl amacımız da o. Gösteri olur olmaz, kötü olur, istediğimizi yapamayız, önemli değil. Biz profesyonel ekip değiliz. Bizim derdimiz başka”.


Mazenef Kafkas Halk Dansları Topluluğu’nun 8 Temmuz 20.00’de Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ndeki gösterisine rezervasyon için irtibat: 0533 123 07 14

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz